Onze visie op de toekomst van verandercommunicatie: de rol van gamificatie

Verandercommunicatie gaat verder dan het ‘dumpen’ van een boodschap bij je medewerkers. Een one-size-fits-all-oplossing gaat je niet verder helpen. Als je wilt dat je mensen verandering daadwerkelijk omarmen, moet je inspelen op ieders emotie, weerstanden wegnemen en iedereen meenemen in het waarom van veranderingen. Verandercommunicatie draait niet alleen om informeren, maar ook om inspireren, betrekken en motiveren. In deze blog vertelt Janna De Cort, head of innovation bij Funk-e, welke rol daarbij is weggelegd voor gamificatie.

De kracht van gamificatie in veranderprocessen

Het ultieme niveau van verandercommunicatie bereik je wanneer je op verschillende niveaus communiceert met elke medewerker. Gamificatie is daarbij een krachtig instrument. Het is een versneller voor gedragsverandering. Je kunt mensen letterlijk laten spelen met je idee. Zo krijgen ze heel snel een beeld van wat de verandering voor hen als individu betekent, zonder dat het overkomt als: ‘dit moet je doen omdat ik het heb’. De ‘ontvanger’ kan zelf de impact van veranderingen ervaren. Als zender krijg je door gamificatie veel meer context en begrip over wat mensen aanspreekt. Waar gaan mensen nu op aan? Wat vinden ze moeilijk? Waar lopen ze vast? Wat vinden ze juist heel erg leuk? Een win-winsituatie dus.

Godsgeschenk voor de verandercommunicatie

Wat heel belangrijk is als je een verandering wilt doorvoeren in je organisatie, is de dialoog met je medewerkers. Door gamificatie toe te passen, krijg je direct feedback van elke individu, zonder dat ze een saaie vragenlijst moeten invullen. Je begrijpt precies waarmee ze bezig zijn. Dat je real-time kunt inspelen op situaties, dat vind ik fascinerend. Ik zou bijna willen zeggen dat gamificatie een godsgeschenk is voor verandercommunicatie en eerlijk gezegd vind ik dat nog veel te weinig organisaties hierin investeren.

Waarom investeren in gamificatie loont

De initiële investering die nodig is voor digitale en interactieve communicatiemiddelen is voor veel organisaties een drempel. Maar vergeet niet dat gamificatie een onmiskenbare versneller is van veranderprocessen. Het leidt tot een veel soepeler veranderproces en een sterkere bedrijfscultuur. Bedenk eens hoeveel organisaties investeren in veranderingsinitiatieven; als die veranderingen niet effectief worden geïmplementeerd, is dat een enorme verspilling van middelen en inspanningen. Die kleine extra investering in gamificatie kan een groot verschil maken door ervoor te zorgen dat veranderingsinitiatieven ook daadwerkelijk landen. Hierdoor behaal je een hogere ROI van je totale investering in verandering. 

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van wendbare verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen! 

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop