Help! Er is geen tijd en kennis voor goede verandercommunicatie

Verandering is vandaag de dag de standaard en dat maakt dat je als communicatiemanager regelmatig voor fikse uitdagingen staat. Zie het management maar eens te overtuigen hoe belangrijk het is om tijd en middelen te investeren in interne communicatie. In deze blog zoomt Janna De Cort, head of innovation bij Funk-e, in op de veelvoorkomende uitdagingen in verandercommunicatie en waarom het belangrijk is voor het management om in communicatie te investeren.

Het effect van verandercommunicatie wordt vaak onderschat

In veel organisaties wordt het belang van effectieve verandercommunicatie nogal eens gebagatelliseerd. Ik geef toe: dat kan heel lang goed gaan. Je merkt de nadelige gevolgen van gebrekkige communicatie vaak pas als het te laat is. Er is weerstand tegen verandering in de organisatie, de medewerkersbetrokkenheid daalt tot onder het vriespunt, de productiviteit neemt af, en uiteindelijk faalt het hele veranderingsproces.

Verandering snel bedacht, communicatie vergeten

Het inzetten van een verandering wordt nogal eens snel besloten door een klein groepje aan de top. De reden is vaak om de concurrentie voor te blijven. Na de initiële beslissing is het tijd om nieuwe tools, systemen en processen te implementeren en een changemanager aan te stellen. Een kritiek punt dat hierbij vaak wordt onderschat, is het onderdeel communicatie. De changemanager begeleidt de verandering, en de communicatie doet hij of zij ‘er even bij’. De vraag is of dat ook zijn of haar expertise is. De organisatie lijkt op papier goed te draaien, maar in werkelijkheid gaan mensen niet mee met de verandering en van voorblijven op je concurrentie is al helemaal geen sprake. Kortom: een verloren investering.

Het belang van het meetbaar maken van communicatie

De uitdaging zit ‘m natuurlijk in het meetbaar maken van de impact van effectieve communicatie voor de organisatie. Door dit te koppelen aan zaken waar het C-level in geïnteresseerd is, zoals de financiële opbrengst, kun je de waarde van communicatie concretiseren. Zo krijg je de handen wel op elkaar om in verandercommunicatie te investeren. Zo sprak ik laatst de algemeen directeur van een Nederlandse energieleverancier. “Jullie propositie sluit precies aan bij wat wij nodig hebben,” zei hij. “Maar ik heb iets concreets nodig dat ik aan het management kan presenteren. Als jullie de ROI per medewerker op een half A4 kunnen samenvatten, dan hebben we een ijzersterke businesscase en kan ik het management overtuigen.” Gelukkig hebben we de waarde van ons aanbod heel helder kunnen maken. Zo zagen we bij RUD Drenthe dat de houding ten opzichte van de veranderende werkwijze verbeterde met 9 procent, en de bereidheid om hierin te investeren is met 5 procent gestegen. De waardering voor de aanpak van het project is met 28 procent verhoogd, terwijl de waardering voor de communicatiemethoden zelfs met 41 procent is gestegen. Dat benadrukt het succes van de gebruikte communicatiemiddelen in het vasthouden van de aandacht en het stimuleren van betrokkenheid.

Jouw veranderproces een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van effectieve verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Mogen we je blijven inspireren over visual storytelling en hoe je dit effectief kunt toepassen? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop