Succesvol Veranderingen Doorvoeren: De Rol van Gepersonaliseerde Interne Communicatie

De wereld verandert continu en als je als bedrijf winstgevend  en competitief wilt blijven, is het een must om mee te veranderen. Het internet is bijvoorbeeld intussen onmisbaar om zaken te doen, terwijl het vroeger doodnormaal was om faxmachines te gebruiken.

Dit is geen uniek fenomeen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, en om de competitie bij te houden moet je jezelf voortdurend aanpassen.

Al die aanpassingen, klein of groot, vereisen communicatie binnen een bedrijf. Het bedrijf en alle werknemers moeten tenslotte mee veranderen en vaak hun manier van werken aanpassen. Bovendien is de verandering pas succesvol als ze dat doen; je kunt niet mailen met iemand die nog met een fax werkt.

De sleutel tot succesvolle implementatie van elke verandering is daarom goede interne communicatie.

Het doel: Succesvol doorvoeren van verandering

Nadat een bedrijf zich realiseert dat het moet veranderen, is de volgende stap het succesvol doorvoeren van de verandering. Opvallend genoeg bleek uit een onderzoek van McKinsey onder 1500 leidinggevenden die in de afgelopen vijf jaar grote veranderingsprojecten hadden uitgevoerd, dat bij slechts 37 procent de verandering succesvol was doorgevoerd. Dit is een zorgwekkend laag succespercentage.

Veranderingstrajecten kunnen om allerlei redenen mislukken, zoals het ontbreken van een sterke strategie of niemand verantwoordelijk maken voor het project. Eén van de meest onderschatte factoren, is echter de manier waarop de verandering wordt gecommuniceerd.

Communicatie: De game-changer voor succesvolle verandering

Goede communicatie kan het verschil maken tussen het slagen of mislukken van een veranderingsproject. Volgens hetzelfde onderzoek van McKinsey rapporteerde ongeveer de helft van de respondenten een succesvolle implementatie wanneer ze een duidelijke tijdlijn voor de verandering communiceerden. Wanneer dit slecht werd gecommuniceerd, daalde het succespercentage naar slechts 16 procent.

Dit toont aan dat 84 procent van de veranderingsprojecten moeite heeft om te slagen zonder een goede communicatie van de tijdlijn.

De echte uitdaging: Weerstand van medewerkers overwinnen

Mensen zijn gewoontedieren en verandering roept vaak weerstand op. Experts kunnen vergeten dat niet iedereen evenveel weet over hun onderwerp. Dit fenomeen wordt de “Curse of Knowledge” genoemd en leidt ertoe dat zij aannemen dat anderen begrijpen waarom verandering nodig is, terwijl dit meestal niet het geval is.

Daarnaast communiceren bedrijven van oudsher op dezelfde manier met iedereen; de zogenaamde ‘one-size-fits-all’ massacommunicatie. Maar dat werkt niet meer.

Het simpelweg versturen van updates en meldingen over de verandering is niet voldoende om medewerkers enthousiast te maken. Generieke e-mails of berichten op het intranet hebben geen impact. Om medewerkers echt te motiveren, moet interne communicatie gepersonaliseerd worden voor elke persoon. Dit betekent rekening houden met hun ervaringsniveau, kennis over het onderwerp en wat zij moeten veranderen in hun gedrag.

Investeren in succes

Op het eerste gezicht lijkt het veranderen van interne communicatie van een enkele e-mail naar meer gerichte communicatie een grote investering. En de verandering zelf is meestal ook al een flinke investering, dus waarom zou je er nog meer geld en tijd aan besteden? Omdat het de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Gelukkig hoeven we communicatie zelf niet opnieuw uit te vinden. We kunnen terugvallen op tools en strategieën die al jarenlang in externe communicatie worden gebruikt en daarvan leren. Hoe? Dat vertellen we je een andere keer.

Conclusie

In de wereld van vandaag moeten bedrijven veranderen om concurrerend te blijven. En alleen als medewerkers betrokken zijn bij de verandering, kan je deze succesvol doorvoeren. Daarom is effectieve communicatie cruciaal. Dit vereist gepersonaliseerde en relevante communicatie die aansluit bij de behoeften van medewerkers, zodat weerstand wordt overwonnen en betrokkenheid vergroot.

Kortom, het succes van verandering hangt af van goede interne communicatie. Omarm de uitdaging, investeer in gepersonaliseerde communicatie en ervaar wat het doet voor jouw verandering!

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop