Interne communicatie. Wat we kunnen leren van First Dates

Verbinding en vertrouwen vormen de kern van elke gezonde relatie. Dat geldt ook voor de relatie tussen een organisatie en haar medewerkers. Om mensen aan je te binden en hen te betrekken bij je plannen, is tweerichtingsverkeer essentieel. Maar hoe creëer je dat? In deze blog deelt Janna De Cort, Head of Innovation bij Funk-e, wat onze visie daarop is.

Verbinding en vertrouwen voor een succesvolle date

Wie weleens naar programma’s zoals First Dates, Boer Zoekt Vrouw of Lang Leve de Liefde kijkt, herkent dit scenario ongetwijfeld. Twee mensen zitten aan een tafeltje – of op de tractor, het is maar net welk programma je kijkt – en de één blijft maar vragen stellen, terwijl de ander totaal geen interesse toont. Vet ongemakkelijk. De kans op een vervolgafspraak is in zo’n geval minimaal. Dat laat al zien wat de essentie van een succesvolle date is: interesse tonen in de ander en op die manier verbinding en vertrouwen opbouwen. Want als er wel een goede wisselwerking is, dan volgt er een tweede date, een derde date en uiteindelijk ontstaat er een relatie. Je gaat elkaar steeds beter aanvoelen en bouwt vertrouwen op. Daarmee wordt het ook steeds moeilijker om de relatie te verbreken.

Goede communicatie als ruggengraat van een gezonde organisatie

Wat werkt in interpersoonlijke relaties, werkt natuurlijk ook in organisaties, zij het op een grotere schaal. Goede communicatie vormt de ruggengraat van elke gezonde organisatie. Het is eenvoudig om al je informatie op je medewerkers te dumpen, maar dat zal je niet verder helpen. Hoe meer je een dialoog met je medewerkers aangaat, hoe sterker de band wordt. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat dan, zo’n dialoog op schaal? Hoe zorg je ervoor dat in een organisatie met honderden of zelfs duizenden medewerkers de communicatie tweerichtingsverkeer is, in plaats van een eenzijdige informatiestroom? Het antwoord? Data. Daarbij draait het natuurlijk niet per se om de data zelf, maar om de inzichten die je eruit haalt. Als je communicatie meetbaar maakt, kun je een betere relatie opbouwen met je medewerkers. En dat heeft directe invloed op zaken als ziekteverzuim, productiviteit, efficiëntie, loyaliteit en betrokkenheid.

Data als vertrekpunt

Ik zie stapels artikelen voorbijkomen op platforms als LinkedIn over data, dashboards en hoe je je data meet. Maar voor mij gaat het eigenlijk nog een stapje verder. Data is slechts het vertrekpunt. De effectiviteit van je communicatie, dat is wat je meetbaar wilt maken. Alleen dan kun je efficiënt communiceren en daadwerkelijk de dialoog aangaan.

Verbinding leggen met ons maturitymodel

Dit is ook de basis van ons maturitymodel. We leggen dit uit aan de hand van een kopje koffie. De eerste keer dat je iemand nieuw ontmoet, vraag je: ‘Wil je koffie of thee?’ De tweede en derde keer moet je het misschien ook nog even vragen, maar op een gegeven moment weet je precies dat collega x zijn koffie met melk en een zoetje drinkt en dat collega y het liefst rooibosthee heeft. Die relatie opbouwen op grote schaal, dat is een uitdaging. Hoe beter je data is, hoe beter de inzichten die je daaruit kunt halen en hoe gerichter je kunt communiceren. Het heeft geen zin om een heftruckchauffeur te overladen met informatie die hij of zij toch niet gaat gebruiken. En met één keer meten ben je er niet, een relatie is geen momentopname. Je moet blijven meten, want mensen veranderen en hebben verschillende behoeften op verschillende momenten. Als je als organisatie daarop weet in te spelen, dán heb je echt een goede dialoog. Dan heb je verkering.

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van wendbare verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen! 

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop