De kracht van visual storytelling: 3 praktijkvoorbeelden

Visual storytelling is een krachtige manier om je boodschap over te brengen, dat vertelde Janna De Cort, head of innovation bij Funk-e al eerder. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk? In deze blog geeft ze drie concrete voorbeelden die de kracht van visual storytelling prachtig illustreren.

Van theorie naar praktijk

In een eerder artikel vertelde ik al waarom visual storytelling zo waardevol is als je je verhaal tot leven wilt brengen. Ook legde ik uit hoe je deze methode effectief toepast zodat je boodschap ook daadwerkelijk beklijft. Maar hoe doe je dat nu echt? Hoe zorg je nu dat je verhaal bijdraagt aan effectieve interne communicatie? Laat me je drie voorbeelden geven die iedereen zal herkennen.

Arjen Lubach laat zien hoe het wél moet

Arjen Lubach is een meester in visual storytelling. In zijn televisieprogramma’s – zoals Zondag met Lubach en De Avondshow met Arjen Lubach – maakt hij op een creatieve, humoristische en kritische manier gebruik van beelden en geluiden om zijn verhalen te vertellen. Zijn aanpak maakt ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en interessant voor een breed publiek. Zo weet hij bijvoorbeeld helder uit te leggen hoe het mogelijk is dat AI gedachten kan lezen.

Corona-communicatie: een gemiste kans

De communicatie rondom de coronapandemie is een duidelijk voorbeeld van waar het mis kan gaan. Ondanks de ernst van de situatie, bleek de overdracht van cruciale informatie vaak te complex of niet aansprekend genoeg. De overheid ging nauwelijks in gesprek met crisisontkenners en richtte zich voornamelijk tot de hoger opgeleide mensen die toch al open stonden voor informatie. Met een meer gerichte aanpak met heldere, visuele ondersteuning en consistentie over verschillende kanalen had de overheid – naar onze mening – een veel grotere groep kunnen aanspreken. Een gemiste kans, omdat juist dit soort informatie alle lagen van de samenleving moet bereiken, ongeacht het kennisniveau en de mate van geletterdheid. Dit illustreert maar weer dat crisiscommunicatie dringend een visuele upgrade nodig heeft.

Belastingdienst: een voorbeeld van hoe het niet moet

De communicatie van de Belastingdienst blinkt uit als het gaat om gebrek aan helderheid en toegankelijkheid. Een prestatie, als je weet dat de dienst een communicatieafdeling van 250 mensen heeft en genoeg geld voor PR en branding. Alsnog weten ze hun informatie verdraaid goed te verpakken in lange, complexe teksten. Visuele ondersteuning? Geen sprake van! Dit leidt tot verwarring en frustratie bij de ontvanger. Pas wanneer er iets misgaat, gaat de Belastingdienst investeren in hun imago en crisiscommunicatie. Visual storytelling kan enorm bijdragen aan een duidelijker en gebruiksvriendelijker communicatie over de hele breedte. Een quick win die eenvoudig is door te voeren en positief ontvangen zal worden door de burgers.

Dat ze bij de Belastingdienst wel weten hoe het ‘moet’, blijkt wel uit onderstaande video. Maar wie na het zien van de video hoopvol naar de website van de Belastingdienst doorgaat, komt van een koude kermis thuis. Tekst, tekst, tekst…

Drie sleutellessen van visual storytelling

Deze voorbeelden brengen me bij drie belangrijke lessen over visual storytelling:

  1. Humor en creativiteit trekken aandacht en maken complexe informatie toegankelijk (zoals bij Arjen Lubach).
  2. Het ontbreken van heldere visuals kan leiden tot miscommunicatie en verwarring (zoals bij de Corona-communicatie).
  3. Een overmatige focus op tekstuele informatie zonder visuele ondersteuning zorgt voor een gebrek aan duidelijkheid en betrokkenheid (zoals bij de Belastingdienst).

Door deze lessen toe te passen, kun ook jij je communicatie effectiever en aantrekkelijker maken en je boodschap tot leven brengen.

Laat je inspireren

Wil je dieper duiken in dit onderwerp? Download dan ons Interne Communicatie Boek, waarin we een heel hoofdstuk wijden aan visual storytelling. Of laat je inspireren door wat wij voor Dura Vermeer hebben gedaan.

Mogen we je blijven inspireren over visual storytelling en hoe je dit effectief kunt toepassen? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop