Veranderingen binnen je bedrijf: zo krijg je medewerkers mee

Wil je medewerkers meekrijgen bij veranderingen binnen je organisatie? Onderschat niet wat daarvoor nodig is! Mensen houden van nature niet zo van veranderingen. Als je wijzigingen doorvoert is het daarom logisch dat je op verzet stuit. Hoe je je mensen dan wél meekrijgt? Door duidelijk en regelmatig te communiceren. Medewerkers die je meeneemt in de veranderprocessen zijn geneigd om zich sneller aan te passen. De verandering moet intern gedragen worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wij vertellen je wat je moet weten!

 

Zo neem je medewerkers mee in veranderingen

Vroeger werd er vooral top-down gecommuniceerd: het management nam beslissingen die werden opgedragen aan het personeel op de werkvloer. Een achterhaalde strategie en geen goede basis voor het succesvol doorvoeren van veranderingen. Duidelijke interne communicatie vormt immers de basis voor het meenemen van je medewerkers in veranderprocessen. Of de aanpassingen nu een kleine of grote impact op hen hebben: start bij en aan het begin van het traject. Leg uit wat het ‘probleem’ is en waarom de verandering juist nu in gang wordt gezet. Het is essentieel om die noodzaak duidelijk te maken. Een enorm voordeel daarvan: medewerkers die achter de verandering staan dragen dat uit en overtuigen twijfelaars vervolgens weer over de noodzaak ervan. Daarnaast is timing key: begin al tijdig met het informeren van je eigen mensen en niet pas zodra de veranderingen al daadwerkelijk op stapel staan.

Communiceer in eigen taal

Praat de taal van je mensen om ze mee te nemen in de processen. Met een financiële afdeling praat je bijvoorbeeld anders dan met IT’ers. Segmenteer intern doelgroepen en pas de communicatiestrategie aan op de taal die zij spreken. Leg uit wat er gaat gebeuren en welke impact de verandering heeft. Dat kan per interne doelgroep anders zijn. Zorg ervoor dat er ruimte is om eventueel nog wat kleine aanpassingen te doen en voor feedback. Daarmee geef je medewerkers bovendien het gevoel dat ze daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op de veranderingen.

Tijden veranderen

Communiceer jij al jarenlang op dezelfde manier met je mensen? Dan wordt het tijd om dat eens te herzien. Niet alleen je bedrijf verandert continu, de tijden veranderen ook. Tegenwoordig is het heel normaal om regelmatig van baan te wisselen, maar dat was pakweg twintig jaar geleden wel anders. Oudere werknemers zijn loyaler aan hun werkgever. De manier waarop we nu werken is ook niet meer te vergelijken met tien of twintig jaar geleden. Je snapt ‘m al: het is niet gek dat je de interne communicatiestrategie blijft aanpassen aan de tijdsgeest. Elke generatie heeft immers andere behoeften. Riep je vroeger mensen bij elkaar om een speech te geven en hingen ze aan je lippen? Nu zijn ze afgeleid door hun smartphone of volgen de meeting op afstand via een videoverbinding. Allemaal factoren om rekening mee te houden.

Neem communicatie over veranderingen serieus

Middelgrote en grote organisaties hebben steeds vaker een eigen Change Manager in dienst. Zij leiden de verandering in goede banen. Dat is natuurlijk positief, maar het onderdeel communicatie wordt daarbij nogal eens over het hoofd gezien. Heb je een plan klaarliggen, vergeet je dit intern goed te communiceren. Stel daarom een ‘Change Communicator’ aan: iemand die de interne communicatie in goede banen leidt. Dat kan ook een bestaande medewerker zijn die de organisatie goed kent. De Change Manager is verantwoordelijk voor een zorgeloze implementatie, de Communicator richt zich op de mensen die ermee te maken krijgen. Klinkt logisch, toch wordt een interne communicatiestrategie bij verandertrajecten nogal eens vergeten. En dat gaat verder dan het eenzijdig meedelen wat er op stapel staat.Check ook onze checklist voor interne communicatie tijdens een verandertraject.

Wil jij jouw interne communicatie naar een hoger niveau tillen en zo de betrokkenheid van jouw medewerkers verhogen? Neem contact op! Van advies bij verandertrajecten, unieke stijlontwikkeling tot complete consultancy trajecten en de productie van de benodigde communicatiemiddelen, wij staan voor je klaar!

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop