Spring aan boord van de AI-trein voor je verandercommunicatie!

Spring aan boord van de AI-trein voor je verander
communicatie!

24 Februari 2023
Trends & sector nieuws

Ben jij klaar voor de grootste verandering in je organisatie? Artificiële Intelligentie (AI) kan je daarbij helpen! Met AI in je verandercommunicatie, zorg je voor een soepele overgang naar een nieuw systeem of proces. Je kunt effectief communiceren en werknemers snel opleiden. Wees je echter wel bewust van de uitdagingen bij het implementeren van AI in je verandercommunicatie. Maar geen zorgen, aan het einde van dit blog begrijp jij de potentie van AI in verandercommunicatie en de stappen die je moet nemen om er het meeste uit te halen. Dus, laten we erin duiken!

Waarom zou je AI gebruiken in verandercommunicatie?
Er zijn allerlei redenen waarom AI je kan helpen in jouw verandercommunicatie. Hier noemen we de drie grootste:

Automatisering
AI kan van alles voor je uit handen nemen, zoals planning en het maken van content. Dit bespaart je een hoop tijd en geld, en geeft je meer ruimte voor de belangrijke dingen in je werk en het leven.

Nauwkeurigheid
AI kan veel sneller veel meer data verwerken dan een mens, en is nauwkeuriger. Dit kan bijvoorbeeld je onderzoek grondiger en betrouwbaarder maken. Wat je in je verandercommunicatie bijvoorbeeld weer kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat het juiste bericht bij de juiste persoon terechtkomt.

Realtime inzichten
Met AI krijg je realtime inzichten, waardoor je slimmere keuzes kunt maken en je verandercommunicatie in lijn kunt houden met je bedrijfsdoelen.

Hoe kun je AI in je verandercommunicatie gebruiken?
AI maakt je verandercommunicatie dus een stuk makkelijker. Maar hoe dan? We geven je een paar voorbeelden.

Makkelijk en snel content maken
AI kan snel supervette content genereren voor je verandercampagne, zoals blog posts en artikelen, maar ook video’s en animaties. Je kunt CHatGPT gebruiken voor tekst, net zoals een heleboel andere text AI’s, zoals Writersonic en Rytr. Probeer Simplified als je één abonnement wilt voor meerdere typen media, inclusief tekst, grafisch, video en animatie.

Automatisering
AI kan van alles automatiseren, zoals het beantwoorden van e-mails of het sturen van notificaties als er iets verandert. Dit bestaat al in het dagelijks leven van de communicatie professional: denk maar aan de gemiddelde e-mail tool. De drie beste AI-tools voor het automatiseren van campagnes zijn ActiveCampaign, HubSpot en GetResponse. ActiveCampaign is in het algemeen de beste AI marketing automatiseringssoftware. HubSpot is de beste AI marketing automatiserings- en CRM-systeem. Het heeft meerdere functionaliteiten vergelijkbaar met ActiveCampaign, inclusief het segmenteren en gericht bereiken van doelgroepen. Tot slot is GetResponse het beste AI marketing automatiseringsplatform, dat makkelijk te gebruiken is en een breed scala aan functionaliteiten heeft.

Personaliseren
AI kan je ook helpen om je doelgroepen te segmenteren en content te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld één bericht schrijven, en AI zorgt ervoor dat elke ontvanger dit bericht met hun eigen naam erin krijgt. Dit bestaat nu al een tijdje in e-mail tools, maar nu zijn er ook AI-videotools die hetzelfde doen. Neem een kijkje bij BHuman als je wilt zien wat we bedoelen. Eén van de meest krachtige ‘audience intelligence tools’ op de markt is Audiense, die je waardevolle inzichten geeft over je doelgroep. Je krijgt hiermee inzicht in persoonlijkheden, zodat je de mindset van je doelgroep of specifieke doelgroepsegmenten beter kunt begrijpen. Andere audience intelligence tools die de laatste technieken op het gebied van AI en machine learning gebruiken zijn Affinio, Audience Genomics, People Pattern, Stat Social, Codec en Demographics Pro.

Analytics
Je kunt AI tot slot gebruiken om je verandercampagne te monitoren en resultaten te meten. Hiermee verzamel je waardevolle data over welke communicatie wel en niet werkt. AI kan ook je algehele interne communicatie analyseren en suggesties geven om dit te verbeteren. Je kunt ChatGPT of een vergelijkbare tool bijvoorbeeld gebruiken als sparringpartner voor je strategie. Tools zoals Asana bieden je één plaats waar je al je projecten plan en de voortgang hiervan bijhoudt.

Uitdagingen onderweg
AI biedt dus een aantal mooie mogelijkheden op het gebied van verandercommunicatie. Er zijn echter ook een aantal uitdagingen.

Allereerst heeft AI data nodig om te leren, en content of voorspellingen te maken. Zonder voldoende data, heeft het moeite om juiste inzichten te geven of content te genereren die ergens op slaat. Hier kwamen we ook achter tijdens het schrijven van dit artikel, aangezien er minder informatie op internet beschikbaar is over het gebruik van AI in verandercommunicatie, dan bijvoorbeeld een recept voor chili con carne.

Ten tweede kan AI prijzig zijn. Hoewel er meerdere gratis tools en trials beschikbaar zijn, raken deze nog wel eens overbelast vanwege de toenemende populariteit. Degene die daar geen last van hebben zijn – uiteraard – niet gratis.

Tot slot kan AI nog moeite hebben met context. AI-modellen zijn vaak ontworpen om data op een specifieke manier te analyseren, wat betekent dat ze wellicht belangrijke, subtiele nuances over het hoofd zien of verkeerd interpreteren. In andere woorden: je moet ze de juiste context geven om te krijgen wat je wilt. En aangezien dit allemaal best nieuw is voor de meesten van ons, vergt dit nog wel wat training – van onszelf. Ook is het resultaat nu vaak nog niet startklaar: een menselijke check is op dit punt vaak nog noodzakelijk.

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld wil je deze boot echt niet missen. AI kan stapels werk uit handen nemen door je te helpen met het automatiseren van je communicatie en het snel genereren van content. Ook kan het helpen met je communicatiestrategie, door het personaliseren van communicatie en het analyseren van bergen data, zodat je je verandercampagne én je algehele interne communicatie kunt verbeteren. Het is allemaal relatief nieuw, dus vanzelfsprekend zijn er hier en daar wat kinderziektes. AI-tools werken het beste als er veel data beschikbaar is, wat het minder geschikt maakt voor vernieuwende ideeën en content over onderwerpen die nog niet zo wijdverspreid zijn. Ook zijn de tools op dit moment zo populair dat de gratis versies nogal eens overbelast raken. En je moet de tool de juiste context geven om eruit te krijgen wat je wilt. Dit is een ontzettend spannende tijd, waarin we op de vooravond staan van gigantische en boeiende veranderingen die we nu nog niet kunnen overzien. Al met al is er echt niks wat je tegen zou moeten houden. Dus, stap aan boord en verbeter vandaag nog je verandercommunicatie met AI

Voetnoot: Deze blog werd geschreven met behulp van AI-tools.Wil je meer weten over AI in verandercommunicatie?
We vertellen je graag meer!

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop