Podcast voor interne communicatie? Ja zeker!

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Heb je er wel eens over nagedacht om een eigen podcast te maken? Podcasts worden steeds populairder. Een podcast maken voor een extern publiek is dan misschien geen innovatief nieuw idee meer, maar heb je er wel eens aan gedacht om een podcast in te zetten voor interne communicatie? Het is een persoonlijke manier van communiceren, niet alleen voor externe doelgroepen, maar ook binnen een bedrijf. Het zorgt namelijk voor meer betrokkenheid bij de luisteraars dan een simpel bericht op het intranet. Nog steeds niet overtuigd? Kijk dan naar de tips en redenen voor je eigen interne podcast die we hieronder op een rijtje hebben gezet!

Podcasts zijn best populair. Er is bijna geen makkelijkere manier om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld, een bepaalde sector of in het leven van je favoriete BN’ers. Er zijn podcasts over van alles en nog wat, in totaal zo’n 2 miljoen actieve podcasts wereldwijd volgens een studie van Podcast Insights. En die zijn altijd en overal beschikbaar voor de (potentiële) luisteraars. Vooral jonge mensen houden ervan: Volgens Statista luisteren bijvoorbeeld bijna 50% van alle Millennials in de VS en Canada wekelijks naar podcasts. Dat is best veel! En daar kun je zeker ook gebruik van maken voor jouw interne communicatiestrategie.

Een podcast is namelijk niet alleen geschikt om op de hoogte te blijven van de buitenwereld. Het werkt net zo goed voor alles wat er speelt binnen een bedrijf! En dan hebben we het niet alleen over grote verandertrajecten of ontwikkelingen, maar vooral ook over interessante verhalen, inzichten en successen. Juist dat maakt een interne podcast namelijk interessant en persoonlijk, en zorgt voor betrokkenheid bij de medewerkers. Natuurlijk is het ook heel goed geschikt voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dat is in het belang van de medewerkers, maar ook in je eigen belang. Win-win! Je zou nu kunnen zeggen dat je daarvoor ook het intranet kunt gebruiken. Dat kan uiteraard. Maar laat ons eens eerlijk zijn: Je gaat wel veel minder mensen bereiken. Het lezen van tekst vraagt namelijk wel de volledige attentie van de doelgroep, en de kans dat ze afhaken is vele malen groter.

De voordelen van een eigen interne podcast

Dat is dan ook het grootste voordeel van zo’n interne podcast: De doelgroep kan er overal en altijd naar luisteren, terwijl ze met iets anders bezig zijn. Bijvoorbeeld tijdens het wegwerken van administratie, onderweg naar werk of naar huis of tijdens een wandeling in de pauze. Ook heeft het horen van een (bekende) stem een ander effect op het menselijk brein dan het lezen van een tekst. Daarom komt een podcast altijd veel persoonlijker over op de doelgroep, terwijl het eigenlijk natuurlijk net zo massa communicatie is als een bericht op het intranet. En zorgt het voor meer betrokkenheid. En dan komt er nog bij dat het relatief goedkoop is om te starten met een interne podcast. In eerste instantie heb je namelijk helemaal niet zo veel technische equipment of ondersteuning van een externe partij nodig. Er staan heel wat gratis tools online om direct aan de slag te gaan!

5 tips om je eigen interne podcast te maken

Al is het dus heel eenvoudig om een interne podcast te maken en online te zetten snappen we natuurlijk dat het nogal spannend kan zijn. Voor je dus achter je microfoon gaat zitten en begint hebben we hier nog een aantal tips voor je. Zo kun je ervoor zorgen dat je interne podcast daadwerkelijk aansluit bij de doelgroep én de juiste boodschap overbrengt!

Bedenk een goed concept!

Zoals altijd is een goed concept namelijk de basis voor succes, ook bij een podcast dus. Wat is het doel van je interne podcast? Wil je een bepaald project, bijvoorbeeld een verandertraject, intern communiceren? Of wil je algemeen voor meer betrokkenheid bij de medewerkers zorgen? Deze keuzes bepalen uiteindelijk de inhoud van je podcast. Denk bij het opstellen van een concept ook aan de verwachtingen en belangen van de doelgroep. Een onderwerp kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn binnen het managementteam, maar dat betekent niet automatisch dat het (op dit moment) ook relevant is voor de rest van de medewerkers. Zoek onderwerpen die goed aansluiten en verlies je doelgroep niet uit het oog!

Tref de juiste toon

Een podcast kan een luchtige manier zijn om intern te communiceren. Maar het is aan jou om de juiste balans te vinden tussen serieuze onderwerpen en humor. Kijk ook hiervoor weer goed naar het doel van de interne podcast en jouw doelgroep. Als je de juiste toon weet te treffen zorg je er namelijk voor dat medewerkers (nog) beter met het bedrijf kunnen identificeren en dus meer betrokken zijn.

Maak het afwisselend.

Natuurlijk is een interne podcast meestal vooral bedoeld om medewerkers te informeren over wat er speelt binnen het bedrijf. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet leuk en afwisselend kan zijn! Denk aan interviews met medewerkers om bepaalde inzichten, successen of tips te delen met de rest. Of een paar persoonlijke woorden van de oprichter van het bedrijf die een leuk verhaal uit de begintijd verteld. Kijk welke verhalen goed aansluiten bij jouw doelgroep en jouw boodschap. En zorg er vooral voor dat je interne podcast geen lange, eentonige monoloog wordt! Op die manier kun je de podcast ook inzetten om bijvoorbeeld een presentatie te vervangen of iemand in het zonnetje te zetten.

Verlies de tijd niet uit het oog!

We snappen dat je heel veel te vertellen hebt. Maar als je wilt dat mensen blijven luisteren is het naast een goede afwisseling ook belangrijk om de afleveringen niet te lang te maken. Zorg er dus voor dat je een duidelijk plan per aflevering hebt en snel tot de kern van jouw verhaal komt. Bedenk hoe lang een aflevering maximaal mag zijn (bijvoorbeeld 20-25 minuten) en probeer je tijdens het opnemen al redelijk aan deze lengte te houden. Anders wordt het straks heel veel werk om te editen. Deze fout hebben wij zelf ook gemaakt bij onze podcast, je hoeft het dus niet meer te testen. Graag gedaan!

Kies het juiste platform.

Zorg ervoor dat jouw podcast op het juiste platform beschikbaar is. Je kunt bijvoorbeeld een hosting platform zoeken om de interne podcast alleen via dit platform te verspreiden. Dat kan, en heeft vaak het voordeel dat je hem op ‘privé’ kunt zetten. Op die manier is jouw podcast alleen voor een besloten groep te beluisteren en niet vindbaar. Maakt het niet zo veel uit of mensen buiten jouw bedrijf naar de podcast luisteren? Dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld Spotify. Kies vooral voor het platform dat past bij jouw doelgroep. Dan verhoog je de kans dat je doelgroep ook daadwerkelijk gaat luisteren.

 

Interne podcasts om verandermanagement te communiceren

Natuurlijk kun je een podcast niet alleen inzetten om mensen op de hoogte te houden van wat er speelt binnen het bedrijf. Juist als je een verandering intern wilt communiceren kan een podcast de ideale toevoeging zijn. Uiteindelijk is het namelijk een extra medium om medewerkers te informeren over de redenen achter het verandertraject, achtergronden, updates en meer. Neem je podcast dan wel mee in jouw intern communicatieplan en stem het af met de rest van de campagne.

OutsideIn, de nieuwe podcast over interne communicatie van Funk-e

Bij Funk-e houden we ervan om dingen zelf te testen. En dat hebben wij natuurlijk ook gedaan met een podcast. Weliswaar geen interne podcast, maar eentje voor de buitenwereld over interne communicatie. De eerste aflevering is vanaf 10 september beschikbaar via Spotify, Google podcasts en meer. Funk-e oprichter en host Alex praat in de eerste aflevering met Thomas, die allemaal interessante tips voor interne communicatie heeft en vertelt over zijn tijd als news anchor bij Bloomberg. Wil jij meer leren over interne communicatie? Luister dan zeker even naar deze podcast!

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no” el_class=”paars”]

Heb jij hulp nodig bij het maken van een intern communicatieplan voor een verandertraject? Laat het ons weten! Of het nou met of zonder podcast is, wij helpen je graag! onze partners

[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#ffffff” size=”lg” align=”center” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop