Het belang van tijdige verandercommunicatie. Een praktijkvoorbeeld

Een verandering doorvoeren is hard werken. Daardoor kan tijdige communicatie er weleens bij inschieten. Begrijpelijk, maar niet zonder gevaren. Als je niet uitkijkt, gaan je medewerkers volledig met de hakken in het zand. En daar zit niemand op te wachten, zeker niet in de krappe arbeidsmarkt van vandaag de dag. In deze blog vertelt Onno Rompa, Managing Director van Funk-e, aan de hand van een praktijkvoorbeeld waarom vroege communicatie cruciaal is.

Foutje… bedankt

Een jaar of twee jaar geleden werden we benaderd door een producent van beademingstoestellen. Een grote Franse organisatie had dit relatief kleine familiebedrijf overgenomen en dat bracht fikse veranderingen teweeg. De overname zelf, een verhuizing naar een locatie een slordige tweehonderd kilometer verderop, een ander systeem, een nieuwe manier van werken, een Frans bestuur en de plotselinge overgang van Nederlands naar Engels als voertaal. Het is niet niks, zeker niet als het als een verrassing komt. Eén foutje… het management was vergeten te communiceren dat er het een en ander ging veranderen.

De uitdaging: onverwachte veranderingen en miscommunicatie

Het directieteam was overtuigd van de juistheid van hun beslissing en in hun PowerPoint hadden ze dan ook een ijzersterk verhaal. Maar als je je mensen niet meeneemt in die verandering, gaan ze – logischerwijs – in de ankers. Het bedrijf had hulp nodig en heel snel. De vraag was gegroeid, maar het personeelsbestand werd steeds kleiner en de productie liep totaal spaak. Kortom: pas toen alles wat mis kon gaan ook daadwerkelijk misging, schakelden ze ons in om met terugwerkende kracht het veranderproces in goede banen te begeleiden. We stapten met 3-0 achterstand het proces in. Het was alsof we een winkel moesten verbouwen, terwijl de verkoop gewoon doorging.

Positieve resultaten: toegenomen tevredenheid en productiviteit

Uiteindelijk is het ons gelukt. We hebben de feitelijke communicatie over systemen en andere ‘technische’ zaken losgekoppeld van de menselijke kant van de verandering. We wilden de medewerkers laten voelen wat de noodzaak van de verandering was, voor henzelf, voor de klanten én voor de levensvatbaarheid van het bedrijf. Op die manier ontstond er meer begrip en motivatie om er gezamenlijk – weer – iets moois van te maken. De medewerkerstevredenheid steeg en daarmee de productiviteit. Het bedrijf kon weer aan de marktvraag voldoen. Een derde positief resultaat was dat het bedrijf weer in staat was nieuwe mensen aan te trekken. De chaotische situatie van voorheen had dat onmogelijk gemaakt.

De grootste les uit de case: het belang van tijdige verandercommunicatie

Organisaties die met ons in gesprek gaan, stellen ons regelmatig de vraag: wanneer moeten we jullie aanhaken? Uit deze situatie blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat zo vroeg mogelijk in het proces te doen. In de praktijk worden wij vaak pas aangehaakt als de boel spaak loopt. Dan kunnen we eigenlijk weinig meer zijn dan een pleister tegen het bloeden.

Verandercommunicatie: een essentieel onderdeel van verandering

Uit deze case blijkt dat verandercommunicatie niet alleen een bijkomstigheid is, maar een integraal onderdeel van het veranderingsproces. Het mag niet worden gezien als iets wat je ‘erbij doet’ of pas achteraf aanpakt, als het echt niet anders meer kan. Er valt zoveel te winnen als je medewerkers je helpen de verandering te dragen.

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van effectieve verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop