Help! Mijn medewerkers lopen weg! Hoe stop ik de leegloop?

De wereld verandert razendsnel. Nieuwe technologieën, veranderende markttrends en gespannen klantverwachtingen, om succesvol te blijven moet je meebewegen. Maar hoe goed zijn je medewerkers in staat om alle ontwikkelingen bij te benen? Veranderen is niet het sterkste punt van de mens, en om je medewerkers aangehaakt te houden, moet je open en effectief communiceren over veranderingen die je doorvoert. In deze blog vertelt Janna De Cort, Head of Innovation bij Funk-e, hoe strategische interne communicatie je helpt je talent te behouden.

De impact van verandering op medewerkers

Wil je als bedrijf gelijke tred houden met alle veranderingen in de wereld om je heen, moet je enorm wendbaar zijn. Dat betekent nogal wat voor je medewerkers. Een fusie of overname heeft impact op de bedrijfscultuur en de manier van werken, kan leiden tot onzekerheid over baanveiligheid en veranderingen in verantwoordelijkheden. De implementatie van nieuwe technologieën, software of systemen kan van invloed zijn op de dagelijkse taken en workflows van medewerkers. Een ander bedrijfsmodel of het introduceren van nieuwe producten of diensten zorgt voor veranderingen in functies, benodigde vaardigheden en interacties met klanten. Je zou van minder slapeloze nachten krijgen. Hoe zorg je er nu voor dat je medewerkers deze veranderingen omarmen en aan boord blijven?

Het belang van leiderschap bij strategische interne communicatie

Strategische interne communicatie speelt een sleutelrol bij het behouden van betrokkenheid en motivatie bij je team. Alleen met een goede strategie kun je de kloof tussen bedrijfsstrategie en medewerker overbruggen. Door flexibel te zijn in je communicatiebenadering te hanteren, kun je veranderingen beter laten landen en de betrokkenheid van je medewerkers vergroten. Het is bewezen dat de medewerkersbetrokkenheid voor een groot deel afhangt van het leiderschap binnen een organisatie. Wanneer medewerkers zich betrokken voelen, zijn er fikse voordelen te behalen. Zo resulteert een hogere betrokkenheid in 81 procent minder ziekmeldingen, een vermindering van 80 procent in personeelsverloop en een productiviteitsstijging van 18 procent. Zo behoud je niet alleen je talent, het is ook nog eens een prachtige manier om concurrentievoordeel te behouden in een voortdurend veranderende omgeving.

Investeren in verandercommunicatie: tijd versus succes

Het mag duidelijk zijn dat wanneer er veranderingen nodig zijn binnen je bedrijf, effectieve verandercommunicatie superbelangrijk is om weerstand te verminderen en de acceptatie te vergroten. Toch zijn er zat organisaties die te weinig investeringen in – de juiste – verandercommunicatie en zich laten leiden door tijds- en budgetbeperkingen. Het is niet de vraag óf je tijd moet besteden aan communicatie, maar hoevéél tijd en middelen je moet investeren. Het antwoord wordt bepaald door hoeveel er afhangt van het succes van de verandering. Hangt het voortbestaan van je bedrijf ervan af? Ik gok dat het dan wel een investering waard is.

Prioriteiten stellen met de quick scan

We zien in de praktijk dat organisaties baat hebben bij het stellen van prioriteiten en het toewijzen van budgetten. Daarom hebben we een Quick Scan ontwikkeld die snel de communicatiebehoeften van jouw project in kaart brengt. Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat? Doe dan de Quick Scan.

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van wendbare verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen! 

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop