INNOVATIE

BEGINT BIJ COMMUN ICATIE

VERANDERINGEN

COMMUNICEREN
BEGINT HIER

De betrokkenheid van medewerkers vergroten en verandering stimuleren door op het juiste moment de juiste informatie te bieden.

Van euhh…naar Aha!

PIJL NAAR BENEDEN

DE KRACHT VAN DE CHANGE MANAGER

Altijd in beweging

In een wereld die constant verandert zijn change managers de virtuoze dirigenten van aanpassing. Ze lanceren voortdurend nieuwe processen, afdelingen en tools. Maar vaak ligt de focus meer op het programma, de ontwikkeling van het systeem, de strategie en leadership alignment dan op de boodschap zelf. Hierdoor raakt cruciale communicatie met medewerkers op de achtergrond. Het bepalen wie welke info nodig heeft, gebeurt vaak pas op het laatste moment. En als het dan zover is, wordt elke snipper informatie in één animatie gepropt, via een enkel intranetbericht of nieuwsbrief. Maar zorgt deze haastklus ervoor dat iedereen klaar is voor verandering? 

DE KRACHT VAN DE CHANGE MANAGER

Altijd in beweging.

In een wereld die constant verandert zijn change managers de virtuoze dirigenten van aanpassing. Ze lanceren voortdurend nieuwe processen, afdelingen en tools. Maar vaak ligt de focus meer op het programma, de ontwikkeling van het systeem, de strategie en leadership alignment dan op de boodschap zelf. Hierdoor raakt cruciale communicatie met medewerkers op de achtergrond. Het bepalen wie welke info nodig heeft, gebeurt vaak pas op het laatste moment. En als het dan zover is, wordt elke snipper informatie in één animatie gepropt, via een enkel intranetbericht of nieuwsbrief. Maar zorgt deze haastklus ervoor dat iedereen aan boord is en klaar voor verandering? Dát is de vraag van een miljoen.

 

PIJL NAAR BENEDEN

SAMEN GROEIEN

AHA-MOMENTEN CREËREN.

De juiste boodschap, op het juiste moment via het juiste kanaal om inzicht en betrokkenheid bij je medewerkers te stimuleren. Het is als het planten van een zaadje op precies het juiste moment, zodat het idee kan groeien en bloeien.

MicrosoftTeams-image
PIJL NAAR BENEDEN

SAMEN GROEIEN

AHA-MOMENTEN CREËREN.

Ontdek het belang van tijdige informatie om inzicht en betrokkenheid bij je medewerkers te stimuleren. Het is als het planten van een zaadje op precies het juiste moment, zodat het idee kan groeien en bloeien.

PIJL NAAR BENEDEN
Employee journey

de weg naar verandering

is nooit een rechte lijn

Verandering: een mentale marathon voor medewerkers. Het gaat niet alleen om nieuwe dingen leren, maar ook om vertrouwde gewoontes loslaten. En dat is geen makkie! Iedereen pakt verandering anders aan, en dat maakt het een boeiend, maar complex proces. Weerstand tegen verandering? Heel normaal. De sleutel ligt in communicatie die niet alleen informeert, maar ook inspireert en aansluit bij de leerstijlen en veranderbereidheid van elk individu. Het is een kunst om de juiste snaar te raken, zodat nieuwe routines niet alleen worden aangeleerd, maar ook echt blijven hangen.

PIJL NAAR BENEDEN
Photography Portfolio Website in White Black Light Modern Minimal Style (5)

EEN SUCCESVOLLE ORGANISATIE HEEFT BETROKKEN MEDEWERKERS

JE MEDEWERKER STAAT CENTRAAL

Een krachtige organisatie is het resultaat van de gezamenlijke inzet van gemotiveerde medewerkers. Nieuwe strategieën, werkwijzen of cultuurveranderingen hebben pas echt zin als je medewerkers meekrijgt. Tevreden en gedreven werknemers dragen niet alleen bij aan het slagen van verandertrajecten, maar zijn ook de beste ambassadeurs van je bedrijf.

Hoe meet je de impact van communicatie op je verandertraject?

PIJL NAAR BENEDEN

first things first

hoe begin je?

Succesvol veranderen begint met een doelgroepanalyse. Je moet je niet alleen in de schoenen van je medewerkers verplaatsen, maar ook de paden kennen die ze bewandelen. Waarom? Omdat inzicht in hun drijfveren, werkplezier en uitdagingen je in staat stelt om boodschappen te ontwerpen die resoneren en motiveren. Door te begrijpen waarom ze bij jouw organisatie werken en wat ze nodig hebben om te schitteren, kun je communicatieplannen creëren die niet alleen gehoord, maar ook gevoeld worden. Daar vind je de sleutel tot echte betrokkenheid en een verandering die blijft hangen.

PIJL NAAR BENEDEN

betrokken medewerkers

hoe dan?

Betrokkenheid en informatie: Het Hart van Verandering. Ons streven? Niet zomaar veranderingen doorvoeren, maar een cultuur smeden waarin verandering wordt gekoesterd. Dit realiseren we met effectieve en transparante communicatie, precies op die momenten dat het telt, zodat iedereen zijn ‘Aha’-moment beleeft. Verandering kiemt uit begrip en engagement. Daarvoor heb je niet alleen de juiste tools en mensen nodig, maar ook inhoud die jouw visie tot leven wekt. Heb je alles in huis om dit goed te kunnen? Check op welk niveau jij verandering kan communiceren in ons maturity model.

PIJL NAAR BENEDEN

WIE HEB JE NODIG?

DE STILLE KRACHT ACHTER SUCCES

Omgaan met weerstand: goede communicatie in het bedrijf

Change managers zijn de strategen van de bedrijfswereld, altijd in beweging om de nieuwste processen, afdelingen en tools te balanceren. Maar het is de kunst van communicatie die vaak ondergesneeuwd raakt. Te weinig aandacht, tijd en de juiste kennis betekent dat de invloed van communicatie op het verandertraject zelden meetbaar is. De communicatieprofessionals moeten vaak met beperkte focus, kennis en tijd hun boodschap overbrengen, zonder dat de impact van hun inspanningen meetbaar is. 

HR-directie, hoewel diep verankerd in de kennis van het personeel, worden niet genoeg betrokken, wat een gemiste kans is, aangezien zij de cultuurdragers zijn.

 Leiderschap en project eigenaren zien het cruciale belang van communicatie vaak over het hoofd, totdat de organisatie symptomen vertoont van instabiliteit – zoals een hoog personeelsverloop, toenemend ziekteverzuim en dalende marges die de vitaliteit en competitieve kracht van het bedrijf bedreigen.

Daarnaast, als innovatie faalt omdat medewerkers de verandering niet begrijpen of de vertaalslag niet maken naar hun eigen rol, verliest de organisatie haar leidende positie. Het is duidelijk: zonder de strategische inzet van de communicatieafdeling kan een bedrijf niet effectief groeien en innoveren. Want laten we niet vergeten, 60% van het succes van jouw organisatie steunt op de schouders van jouw medewerkers.

PIJL NAAR BENEDEN

Betrokkenheid van medewerkers is voor 70% afhankelijk van leiderschap​

Waarom de leiders van morgen anders moeten communiceren​
Waarom de leiders van morgen anders moeten communiceren​

Betrokkenheid van medewerkers is voor 70% afhankelijk van leiderschap

Voordelen van betrokken medewerkers:

Het zakelijke landschap en de werknemer hebben ingrijpende veranderingen doorgemaakt, en daarom moeten we onze interne communicatiestrategieën heroverwegen. De opkomst van werknemers die makkelijk van baan wisselen vereist een flexibele benadering van communicatie. Daarnaast hebben bedrijven toegewijde change communicators nodig die zich richten op de behoeften en voorkeuren van werknemers om de kloof tussen strategie en werknemers te overbruggen. Door communicatie agile aan te pakken, kunnen organisaties verandering effectiever implementeren, de betrokkenheid van werknemers stimuleren en een concurrentievoordeel behouden in een voortdurend veranderende wereld. Het is tijd voor de leiders van morgen om zichzelf te zien als 1 van de belangrijkste en meest cruciale communicatie kanalen. 

Lees verder in onze blog. 

Het zakelijke landschap en de werknemer hebben ingrijpende veranderingen doorgemaakt, en
daarom moeten we onze interne communicatiestrategieën heroverwegen. De opkomst van werknemers die makkelijk van
baan wisselen
 vereist een flexibele benadering van communicatie. Daarnaast hebben bedrijven toegewijde change communicators 
nodig die zich richten op de
behoeften en voorkeuren van werknemers om de kloof tussen strategie en werknemers te overbruggen. Door communicatie
agile aan te pakken, kunnen organisaties verandering
effectiever implementeren
, de betrokkenheid van
werknemers stimuleren
 en een concurrentievoordeel 
behouden in een voortdurend veranderende wereld. Het is tijd voor de leiders van morgen om zichzelf te zien als 1 van de belangrijkste en meest cruciale communicatie kanalen. 

Lees verder in onze blog. 

Meer dan duizend tevreden klanten.

Meer dan duizend tevreden klanten.

Uber
Jolein
Lees verder
Funk-e heeft fantastische service verleend. De samenwerking verliep vanaf het eerste moment op rolletjes. Funk-e staat wat ons betreft voor een flexibele houding, engaged vanaf het allereerste moment, meedenkend en resultaatgericht. Veel dank Steven en Megan voor het mooie resultaat! ​
Doorzaam
Elise
Lees verder
Funk-e onderscheidt zich door hun professionele aanpak, creativiteit en proactieve houding, dankzij het getalenteerde team van medewerkers. Ze gaan grondig te werk en zijn in staat om jouw ideeën en wensen moeiteloos om te zetten naar hoogwaardige visuals. Samenwerken met Funk-e is een plezierige ervaring, omdat ze naast hun gedrevenheid ook een duidelijk professionele houding hebben.
Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe
Alida
Lees verder
Fijne open samenwerking, luisteren goed, flexibel en professioneel.
ABB
Manager & Project Lead
Lees verder
Funk-e heeft ons echt geholpen onze focus te verkleinen en het juiste verhaal te vertellen.
FLUOR
Internal Communication
Lees verder
De samenwerking sfeer is enorm effectief en prettig. Er is veel persoonlijke aandacht en het Funk-e team past zich makkelijk aan wanneer er veranderingen plaatsvinden.
Gemeente Woerden en Oudewater
Martine
Lees verder
Ontzettend knap hoe Funk-e moeilijke thema's kan omtoveren in begrijpelijke animaties.

de beste tips op een rijtje:

Een verandering doorvoeren is een veel werk. Daardoor sneeuwt de communicatie vaak een beetje onder. Zo is er amper budget voor, doet de change manager het naast diens ‘echte werk’ ook maar even bij en als er wel een communicatiespecialist is aangehaakt, dan wordt deze vaak te laat aangehaakt. Maar om je verandering succesvol door te voeren, is communicatie essentieel.  

Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het niet de vraag is óf je tijd moet besteden aan communicatie bij verandertrajecten. De vraag is hoevéél tijd (en geld) je erin moet steken. Dat is afhankelijk van hoeveel er afhangt van het succes van de verandering. Hangt het voortbestaan van je bedrijf ervan af? Dan is het wel wat waard. 

Maak er dus gepast budget voor vrij, wijs iemand aan die als hoofdtaak de communicatie in goede banen leidt en betrek deze vanaf het begin van het verandertraject.  

Voordat je begint, is het belangrijk om een doel te stellen: wat wil je met de communicatie bereiken? Zo heb je iets concreets waar je naartoe kunt werken. Zorg ervoor dat dit doel meetbaar is en past bij de overkoepelende organisatie doelen, zodat je achteraf kunt toetsen of je het doel hebt behaald.  

Dat brengt ons bij het volgende punt: meet je succes. Door data te verzamelen en te analyseren, weet je of je communicatie daadwerkelijk je doelen behaalt. Daarnaast kun je van het proces leren en het de volgende keer nog effectiever aanpakken. En als je continu meet en evalueert, kun je tijdens de campagne al bijsturen als iets niet blijkt te werken.  

Wij zijn ervan overtuigd dat je het probleem moet begrijpen voordat je een oplossing bedenkt. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je communicatie het doel niet haalt. Zo bedenk je bijvoorbeeld misschien een boodschap die helemaal niet aanslaat, of gebruik je de verkeerde kanalen.   

Wat is dan dat probleem in verandercommunicatie? Daarvoor kijk je naar waar de ‘gaten’ zitten. Begin steeds met de vraag ‘Wat als de doelgroep alle kennis heeft ontvangen, gaan zij dan iets anders doen dan wat ze nu doen?’ Is het antwoord ‘Ja’? Dan is een uitleg campagne voldoende. Helaas is het antwoord vaker ‘nee’ en dan stuit je gelijk op een motivatie probleem. Dat vergt een heel andere aanpak en focus. 

Mensen zijn gewoontedieren; één e-mail met informatie is niet genoeg om ervoor te zorgen dat ze jarenlang aangeleerd gedrag aanpassen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je in de schoenen van je werknemers gaan staan. Wat zijn hun behoeften en hoe kijken zij tegen de verandering aan? Als je daarop in weet te spelen, kun je weerstand wegnemen en betrokkenheid vergroten.   

Verder zijn al je medewerkers uniek: ze kijken dus allemaal anders tegen jouw verandering aan. De één zit bijvoorbeeld in een focus groep en weet al wat er gaat gebeuren, terwijl een ander niet eens begrijpt waarom de verandering nodig is. Als je hen dezelfde informatie geeft, kun je de één te weinig informatie geven, terwijl de ander zich betutteld voelt – en zo voor beiden de plank misslaan. 

Daarom is het belangrijk dat je de communicatie zoveel mogelijk aanpast op elke individuele werknemer. Dat begint met je werknemers segmenteren in verschillende doelgroepen, met overeenkomende kennis en motivatie over jouw verandering. Zo weet je zeker dat je iedereen écht bereikt. 

Dit alles klinkt misschien als een flinke opgave. Gelukkig hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. In externe marketing wordt al jarenlang gekeken naar hoe we de klant echt kunnen bereiken; en daar kunnen we veel van leren en gebruiken.  

Zo wordt in externe marketing allerlei data verzameld om inzicht te krijgen in wat de klant drijft en wordt technologie gebruikt om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Op dezelfde manier kun je data gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van jouw werknemers. Daarmee kun je je communicatie veel beter op hen richten: door bijvoorbeeld de juiste kanalen te gebruiken en de juiste snaar te raken met je boodschap.  

MEER TIPS IN ONZE BLOG:

de beste tips op een rijtje:

Een verandering doorvoeren is een veel werk. Daardoor sneeuwt de communicatie vaak een beetje onder. Zo is er amper budget voor, doet de change manager het naast diens ‘echte werk’ ook maar even bij en als er wel een communicatiespecialist is aangehaakt, dan wordt deze vaak te laat aangehaakt. Maar om je verandering succesvol door te voeren, is communicatie essentieel.  

Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het niet de vraag is óf je tijd moet besteden aan communicatie bij verandertrajecten. De vraag is hoevéél tijd (en geld) je erin moet steken. Dat is afhankelijk van hoeveel er afhangt van het succes van de verandering. Hangt het voortbestaan van je bedrijf ervan af? Dan is het wel wat waard. 

Maak er dus gepast budget voor vrij, wijs iemand aan die als hoofdtaak de communicatie in goede banen leidt en betrek deze vanaf het begin van het verandertraject.  

Voordat je begint, is het belangrijk om een doel te stellen: wat wil je met de communicatie bereiken? Zo heb je iets concreets waar je naartoe kunt werken. Zorg ervoor dat dit doel meetbaar is en past bij de overkoepelende organisatie doelen, zodat je achteraf kunt toetsen of je het doel hebt behaald.  

Dat brengt ons bij het volgende punt: meet je succes. Door data te verzamelen en te analyseren, weet je of je communicatie daadwerkelijk je doelen behaalt. Daarnaast kun je van het proces leren en het de volgende keer nog effectiever aanpakken. En als je continu meet en evalueert, kun je tijdens de campagne al bijsturen als iets niet blijkt te werken.  

Wij zijn ervan overtuigd dat je het probleem moet begrijpen voordat je een oplossing bedenkt. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je communicatie het doel niet haalt. Zo bedenk je bijvoorbeeld misschien een boodschap die helemaal niet aanslaat, of gebruik je de verkeerde kanalen.   

Wat is dan dat probleem in verandercommunicatie? Daarvoor kijk je naar waar de ‘gaten’ zitten. Begin steeds met de vraag ‘Wat als de doelgroep alle kennis heeft ontvangen, gaan zij dan iets anders doen dan wat ze nu doen?’ Is het antwoord ‘Ja’? Dan is een uitleg campagne voldoende. Helaas is het antwoord vaker ‘nee’ en dan stuit je gelijk op een motivatie probleem. Dat vergt een heel andere aanpak en focus. 

Mensen zijn gewoontedieren; één e-mail met informatie is niet genoeg om ervoor te zorgen dat ze jarenlang aangeleerd gedrag aanpassen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je in de schoenen van je werknemers gaan staan. Wat zijn hun behoeften en hoe kijken zij tegen de verandering aan? Als je daarop in weet te spelen, kun je weerstand wegnemen en betrokkenheid vergroten.   

Verder zijn al je medewerkers uniek: ze kijken dus allemaal anders tegen jouw verandering aan. De één zit bijvoorbeeld in een focus groep en weet al wat er gaat gebeuren, terwijl een ander niet eens begrijpt waarom de verandering nodig is. Als je hen dezelfde informatie geeft, kun je de één te weinig informatie geven, terwijl de ander zich betutteld voelt – en zo voor beiden de plank misslaan. 

Daarom is het belangrijk dat je de communicatie zoveel mogelijk aanpast op elke individuele werknemer. Dat begint met je werknemers segmenteren in verschillende doelgroepen, met overeenkomende kennis en motivatie over jouw verandering. Zo weet je zeker dat je iedereen écht bereikt. 

Dit alles klinkt misschien als een flinke opgave. Gelukkig hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. In externe marketing wordt al jarenlang gekeken naar hoe we de klant echt kunnen bereiken; en daar kunnen we veel van leren en gebruiken.  

Zo wordt in externe marketing allerlei data verzameld om inzicht te krijgen in wat de klant drijft en wordt technologie gebruikt om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Op dezelfde manier kun je data gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van jouw werknemers. Daarmee kun je je communicatie veel beter op hen richten: door bijvoorbeeld de juiste kanalen te gebruiken en de juiste snaar te raken met je boodschap.  

Duidelijk

We zijn consultants en creatieven met een passie voor duidelijke communicatie. Sinds 2009 hebben we duizenden klanten geholpen hun verhaal helder uit te leggen. En dat zonder ‘mysterieus’ creatief proces, maar duidelijk vanaf de start. 

Visueel sterk

Vanaf het begin doen we alles live. Scripts schrijven, storyboards tekenen, concepten bedenken samen met onze klanten, on the spot en binnen 4 uur. Door ideeën samen visueel te maken, kunnen we snel schakelen en doen we het echt samen. 

EFFECTIEF

We hebben het vertrouwen gewonnen van grote organisaties. Want wat we doen, doen we effectief. Communicatie is pas goed als we op een schaalbare manier een grote groep mensen kunnen engageren. En dat meten we! 

Duidelijk

We zijn consultants en creatieven met een passie voor duidelijke communicatie. Sinds 2009 hebben we duizenden klanten geholpen hun verhaal helder uit te leggen. En dat zonder ‘mysterieus’ creatief proces, maar duidelijk vanaf de start. 

Visueel sterk

Vanaf het begin doen we alles live. Scripts schrijven, storyboards tekenen, concepten bedenken samen met onze klanten, on the spot en binnen 4 uur. Door ideeën samen visueel te maken, kunnen we snel schakelen en doen we het echt samen. 

EFFECTIEF

We hebben het vertrouwen gewonnen van grote organisaties. Want wat we doen, doen we effectief. Communicatie is pas goed als we op een schaalbare manier een grote groep mensen kunnen engageren. En dat meten we! 

Neem contact op
met JANNA

Maak kennis met Janna, onze toegewijde lead consultant en interne communicatie expert bij Funk-e! Ze is er om je snel verder te helpen. Met haar uitgebreide expertise en vriendelijke aanpak staat ze paraat om al jouw vragen te beantwoorden.

Wil je meteen aan de slag? 
Plan dan direct een 15-minuten afspraak in haar agenda. Dan bespreken we jouw onderwerp en komen snel tot de kern. 

PIJL NAAR BENEDEN

Neem contact op
met JANNA

Maak kennis met Janna, onze toegewijde lead consultant en interne communicatie expert bij Funk-e! Ze is er om je snel verder te helpen, zelfs als je even vastzit. Met haar uitgebreide expertise en vriendelijke aanpak staat ze paraat om al jouw vragen te beantwoorden.

Wil je meteen aan de slag? 
Plan dan direct een 15-minuten afspraak in haar agenda en ontdek hoe Janna jouw ideeën tot leven kan brengen!

Wat gaan we doen?

DE IMPACT VAN JE INTERNE COMMUNICATIE EFFORTS METEN​

Een 5 stappen methodologie om je digitale kanaalstrategie te optimaliseren​

Dé gids voor interne communicatie specialisten​

Funk-e is een bureau dat zowel content als advies biedt. Dus, natuurlijk hebben we talloze strategische en hoogwaardige vraagstukken opgelost voor onze klanten. Maar er lijkt altijd een soortgelijk probleem te zijn als het gaat om uitvoering: Hoe kun jij, als klant, de impact meten van de content die we voor jou creëren?

DE IMPACT VAN JE INTERNE COMMUNICATIE EFFORTS METEN​

Een 5 stappen methodologie om je digitale kanaalstrategie te optimaliseren​

Dé gids voor interne communicatie specialisten​

Funk-e is een bureau dat zowel content als advies biedt. Dus, natuurlijk hebben we talloze strategische en hoogwaardige vraagstukken opgelost voor onze klanten. Maar er lijkt altijd een soortgelijk probleem te zijn als het gaat om uitvoering: Hoe kun jij, als klant, de impact meten van de content die we voor jou creëren?

PIJL NAAR BENEDEN

MATURITY MODEL VOOR INTERNE COMMUNICATIE

Wat is het niveau van jouw interne communicatie strategie?

Om de verschillende niveaus van interne communicatie in beeld te brengen, hebben wij het Maturity Model voor interne communicatie ontwikkeld. Het model laat vijf verschillende niveaus van interne communicatie zien. Als bedrijf zit je op één van deze vijf niveaus. Benieuwd op welk niveau jouw organisatie zit? Download gratis het Maturity Model voor interne communicatie.

MATURITY MODEL VOOR INTERNE COMMUNICATIE

Wat is het niveau van jouw interne communicatie strategie?

Om de verschillende niveaus van interne communicatie in beeld te brengen, hebben wij het Maturity Model voor interne communicatie ontwikkeld. Het model laat vijf verschillende niveaus van interne communicatie zien. Als bedrijf zit je op één van deze vijf niveaus. Benieuwd op welk niveau jouw organisatie zit? Download gratis het Maturity Model voor interne communicatie.