De evolutie van verandercommunicatie in het AI-tijdperk

Wij hebben Funk-e 15 jaar geleden opgericht om bedrijven te helpen overleven in wereld die altijd in beweging is. Als sinds de opkomst van de digitalisering hebben vooral grote bedrijven flinke problemen om zich aan te passen aan de snelle veranderingen. De startups snellen links en rechts voorbij en zie dat maar eens bij te benen. Met de komst van AI wordt deze ‘ratrace’ alleen maar gekker. In deze blog vertelt Janna De Cort, head of innovation bij Funk-e, waarom flexibele en dynamische communicatiestrategieën essentieel zijn voor moderne organisaties die willen floreren.

De transformatie van verandercommunicatie

Tien jaar geleden kon je je het nog veroorloven om per project te communiceren. Er kwam een nieuw systeem, een nieuwe afdeling, een nieuw proces? Daar hoorde een communicatieplan bij. Daar ging je dan maanden over nadenken voor je het implementeerde. Tegenwoordig is die verandering constant. Dat vereist dat je communicatieafdeling duurzaam en flexibel is opgezet, met de juiste mensen, systemen en tools, zodat je real-time kunt inspelen op de volgende vernieuwing.

AI en de nieuwe manier van werken

Ook AI kunnen we allang niet meer zien als losstaand project. Zeker met de opkomst van populaire tools als ChatGPT, Microsoft Copilot en Gemini is AI een integraal onderdeel van ons leven en werk. Wat het internet was in de jaren 90 van de vorige eeuw, is AI nu. Het raakt verweven in vrijwel elk aspect van ons leven. AI biedt organisaties de mogelijkheid om hun werkprocessen te versnellen, maar de realiteit is dat de gemiddelde organisatie hier nog niet klaar voor is. Van de vele mogelijkheden die AI biedt, blijven vooralsnog de meeste onbenut. Vergelijk het met een kamer met honderd deuren, waarvan we er slechts drie openen. Maar geloof me, die andere 97 gaan binnenkort ook open.

Communicatieafdeling anders inrichten

Het is net als onze eerste ervaringen met het gebruik van Google: in het begin was het allemaal spannend en nieuw, maar inmiddels weten we niet beter. Dit gaat ook gelden voor AI. De automatiseringsslagen binnen bedrijven gaan in een steeds rapper tempo plaatsvinden. Dat vereist van medewerkers dat zij zich ook steeds sneller aanpassen. En dat kan voor flinke weerstand zorgen. Dit betekent dat je je communicatieafdeling anders moet inrichten. Je kunt niet langer maanden aan een communicatieplan sleutelen tot het perfect is. Daarmee ga je het niet redden.

Medewerkers in het hart van verandering

Stel je eens voor dat jij zelf die medewerker bent en al die veranderingen op je af ziet komen. Dat is nogal wat. Je kunt dan ook niet zomaar alle informatie op je medewerkers ‘dumpen’, dat moet je met beleid doen. De sleutel tot succes is het centraal stellen van je medewerkers, zeker nu AI de productiesnelheid opvoert. Hoe knap AI ook is, je mensen maken het verschil, en zij zijn het belangrijkste kapitaal van je organisatie. Als je eenmaal de juiste talenten hebt weten te vinden, is het cruciaal om ze ook betrokken te houden bij je organisatie. En daar is een glansrol weggelegd voor (verander-)communicatie.

Onze aanpak: van project naar proces

We hebben zelf al jaren geleden ingespeeld op deze evolutie. Zo’n zes jaar geleden werkten we nog op projectbasis, maar nu is onze werkwijze veel wendbaarder. Door het toepassen van sprints kunnen we razendsnel identificeren wat werkt en wat niet. We beginnen klein, meten de voortgang, en passen aan waar nodig. Dat leidt tot real-time communicatie in plaats van het volgen van een strikt projectplan van begin tot eind. Deze Communicatie-as-a-Service stelt ons in staat om elke keer weer superflexibel in te spelen op veranderingen.

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van wendbare verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop