E-learnings en online opleidingen worden steeds populairder. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van Multiscope. De markt groeit met 1,1 miljard euro. En 6 procent van de respondenten is van plan om binnen de komende 12 maanden een e-learning te volgen. En dat is geen verrassing als je kjkt naar de trends die er op dit moment spelen: blijven groeien en persoonlijke ontwikkeling spelen al langer een belangrijke rol in de maatschappij. Maar wij hebben er ook steeds minder tijd voor. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je e-learning aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.
Zo maak je een e-learning effectief
26 maart 2021
Trends & sector nieuwsE-learnings en online opleidingen worden steeds populairder. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van Multiscope: De markt van online learning groeit met 1,1 miljard euro. En 6% van de respondenten is van plan om binnen de komende 12 maanden een e-learning te volgen. Niet heel verrassend als je kijkt naar de trends die er op dit moment spelen: blijven groeien, persoonlijke en professionele ontwikkeling spelen een belangrijke rol in de maatschappij. Tegelijkertijd hebben wij er ook steeds minder tijd voor over. E-learnings zijn de ideale manier om het drukke leven en persoonlijke ontwikkeling te combineren. Maar juist omdat er steeds minder tijd over is om te leren is het extra belangrijk om een e-learning zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van de doelgroep.
Te veel tekst, te lang, te veel informatie, niet doelgericht, te veel afleiding – bij een e-learning kan het op heel veel punten mis gaan. En zodra de doelgroep het gevoel heeft dat het niet aansluit bij wat ze zoeken, haken ze snel af. Mogelijk wordt de e-learning dan niet eens afgemaakt. Terwijl jij juist wilt dat de informatie of instructies blijven hangen en misschien zelfs in de praktijk worden toegepast. E-learnings zijn namelijk niet alleen leuk voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook een ideale manier om verandertrajecten binnen een bedrijf te communiceren. Om je doel te bereikenis het dan wel extra belangrijk om je e-learning zo effectief mogelijk te maken. Alleen dan lukt het je namelijk dat de doelgroep de informatie verwerkt en achteraf in de praktijk toepast. En dat is natuurlijk cruciaal om een verandertraject succesvol te communiceren en te implementeren. Maar hoe maak je een e-learning zo effectief en aantrekkelijk mogelijk?
Voor we naar onze tips voor een effectieve e-learning kijken, is het belangrijk om te begrijpen waarom e-learnings zo handig zijn voor interne communicatie. Als je namelijk het doel van de e-learning kent, kun je hem ook effectiever en doelgerichter maken. Logisch, toch? Dus, waarom is een e-learning zo handig voor interne communicatie? We weten inmiddels allemaal dat een berichtje op het intranet of een mailtje naar de hele organisatie niet meer voldoende is om een verandertraject intern te communiceren. De kans dat iedereen het leest en weet wat er van hem of haar verwacht wordt is heel klein. Om een verandering succesvol te implementeren wil je iedereen mee krijgen. Of je nou een nieuwe strategie, een nieuw systeem of een nieuw product wilt introduceren, het is pas succesvol als je medewerkers hier ook actief aan meewerken. Met een e-learning verhoog je de slagingskans van de communicatiecampagne. Het is interactiever dan een simpel berichtje, je kunt herkenbare voorbeelden gebruiken en eventueel op het einde toetsen welke informatie wel of niet is blijven hangen. Met een e-learning kun je er dus voor zorgen dat medewerkers precies weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze jou kunnen helpen om het verandertraject succesvol te implementeren. Mits je het effectief maakt.
Wij hebben in deze blogpost een aantal tips voor je op een rijtje gezet om jouw e-learning zo effectief mogelijk te maken.
1. Wat is het doel van de e-learning?
Kijk als eerste goed naar het doel van de e-learning. En houd daarbij in het achterhoofd: We leven in een drukke tijd waarbij we bijna alle informatie digitaal binnenkrijgen. Het doel kan dus nooit zijn om zo veel mogelijk informatie in de e-learning te stoppen. Kijk daarom naar je communicatie doel en vraag je af of een e-learning echt de beste manier is om dit doel te bereiken. Het is bijvoorbeeld de ideale manier om inzicht te krijgen in het kennisniveau van je medewerkers over een bepaald onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld informatie of instructies met voorbeelden uitleggen en vervolgens direct toetsen of het wel of niet is blijven hangen. Als je het doel van je e-learning kent, wordt het makkelijker om een e-learning echt effectief te maken.
2. Het belang van visual storytelling
Veel tekst is voor de meeste mensen een reden om snel af te haken. Als mensen niet direct wegklikken wordt de tekst vaak alleen nog maar gescand. Daardoor wordt veel informatie uit de tekst niet opgenomen en kan dus ook niet worden toegepast in de praktijk. Dat wil je natuurlijk voorkomen als je een e-learning gebruikt voor je interne communicatie. Maar hoe presenteer je de informatie die je over wilt brengen op een andere, aantrekkelijkere manier?Een mogelijkheid is visual storytelling. Door informatie te koppelen aan relevante afbeeldingen maak je het visueel en verhoog je de kans dat de inhoud ook daadwerkelijk blijft hangen. Dat kan natuurlijk niet met plaatjes die je toevallig tegen bent gekomen op Google en die wel een beetje bij het onderwerp passen. We hebben het echt over afbeeldingen die de inhoud van de e-learning koppelen aan herkenbare situaties voor de doelgroep. Tegelijkertijd kan een afbeelding veel informatie, emoties en situaties overbrengen waar je anders heel veel woorden voor nodig zou hebben. Gezien het menselijk brein verhalen en herkenbare voorbeelden beter kan onthouden dan droge feiten en visueel is ingesteld, is visual storytelling de perfecte manier om jouw e-learning effectiever te maken!
3. Maak het relevant
Interne communicatie is alleen effectief als de content relevant is voor de doelgroep. En dat geldt natuurlijk ook voor een e-learning. Het moet dus altijd aansluiten bij de informatiebehoefte van de doelgroep over het onderwerp dat je wilt communiceren. Als je te veel of juist te weinig informatie geeft is het niet meer relevant. En we weten allemaal wat de doelgroep dan doet: afhaken. Dat willen we natuurlijk niet.
Hoe complexer het onderwerp, hoe belangrijker het wordt om het echt relevant te maken voor de doelgroep. Mensen hebben namelijk een beperkt werkgeheugen. Wij kunnen niet oneindig veel informatie onthouden om het later toe te passen. Als je er zeker van wilt zijn dat de doelgroep de informatie wel onthoudt, is het dus nog belangrijker om alleen relevante informatie in de e-learning te stoppen. Anders wordt het waarschijnlijk gewoon te veel. Vraag je af welke informatie de doelgroep op dit moment echt nodig heeft en gebruik herkenbare voorbeelden. Verder kun je de onderstaande elementen gebruiken om ervoor te zorgen dat de informatie ook echt blijft hangen:
Verrassend effect: Gebruik verrassende elementen zoals humor. Dit verwachten je medewerkers niet, en daarom zullen ze het beter onthouden dan droge feiten.
Duidelijk belang: Maak de e-learning zo specifiek mogelijk. Gebruik specifieke voorbeelden en leg de gevolgen van het verandertraject op een herkenbare manier voor de doelgroep uit. Als de doelgroep het belang begrijpt, is de kans groter dat ze de informatie ook onthouden.
Herkenbaarheid: Voorkom het gebruik van moeilijke woorden en maak de informatie zo herkenbaar mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door voorbeelden uit het dagelijkse werk van de doelgroep te gebruiken.
4. Verwachtingsmanagement
Als de verwachtingen van de doelgroep niet aansluiten bij de e-learning is de kans groot dat ze hem niet afmaken. Daarom is het heel belangrijk om er van tevoren voor te zorgen wat ze wel kunnen verwachten. Over welk probleem of verandertraject gaat de e-learning? Gaat de doelgroep leren wat ze nodig hebben om het probleem op te lossen? Of geeft de e-learning informatie over hoe de medewerker kan helpen om het verandertraject succesvol te implementeren? Zorg ervoor dat ook duidelijk is welke verwachtingen jij hebt voor de doelgroep. Dit kun je doen door de volgende vragen te beantwoorden:
Context: Om welk probleem gaat het? Waarom is dit belangrijk voor de medewerker?
Begrip: Hoe wil je het probleem oplossen en wat betekent dit voor de medewerker?
Verwachtingsmanagement: Welke gedragsaanpassing wordt er verwacht en welke instructies zijn er daarvoor nodig?
Een effectieve e-learning
De bovenstaande tips helpen je om jouw e-learning zo effectief mogelijk te maken. Zo verhoog je de kans dat je medewerkers de e-learning ook daadwerkelijk af maken en de informatie blijft hangen. Een cruciale stap onderweg naar een succesvolle implementatie van een verandertraject. Een duidelijke opbouw, goed verwachtingsmanagement en relevante informatie helpen jouw collega’s namelijk om mee te werken en aan hun professionele ontwikkeling te werken.
Benieuwd naar hoe een e-learning voor jouw verandertraject eruit kan zien? Of ben je nog op zoek naar de ideale media om jouw verandertraject succesvol te implementeren? Neem dan contact op met ons consultancy team! Wij helpen je graag en stellen samen het ideale communicatieplan op.our partners
Thousands of happy Funk-e clients…