Waarom je de concentratie van je doelgroep niet mag overschatten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]We krijgen allemaal permanent informatie binnen. Heel veel informatie, veel meer dan wij effectief kunnen verwerken. Dat maakt het soms erg lastig om de aandacht van jouw doelgroep te trekken met een communicatiecampagne. Daar draait het allemaal om: Hoe valt een campagne op? En hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap over komt? Externe communicatiespecialisten weten dit al lang. Ze bedenken elke keer weer nieuwe campagnes. Maar wat voor externe communicatie geldt, geldt ook voor interne communicatie. Overschat de aandachtsspanne en concentratie niet door lange teksten met veel te veel informatie te gebruiken. Ook al lijkt de informatie in eerste instantie super belangrijk. Zorg ervoor dat jouw interne communicatie opvalt in de dagelijkse informatiestroom door het zo relevant mogelijk te maken.

Het moeilijkste in het communicatievak is het om de aandacht van een doelgroep te trekken en vast te houden. Vooral als het gaat om een doelgroep die niet op jouw content zit te wachten. En dat is een situatie die vaak voorkomt in interne communicatie binnen bedrijven: Op het moment dat er iets gecommuniceerd wordt is de kans groot dat de medewerkers nog niet hebben bedacht dat ze, tussen hun werkzaamheden door, extra informatie moeten verwerken. Vooral als het gaat om een verandertraject binnen het bedrijf. Immers betekent verandering vaak extra werk of aanpassingen van werkzaamheden. En daar zitten ze zeker niet op te wachten, met hun drukke baan en lange to-do-lijsten. Maar hoe zorg je er dan voor dat medewerkers jouw interne communicatie wel lezen en de informatie ook daadwerkelijk verwerken?

Ken je doelgroep

De eerste stap is om je doelgroep in kaart te brengen. Het voordeel is natuurlijk dat je al precies weet wie er allemaal binnen jouw doelgroep valt: Iedereen die bij het bedrijf werkt. Maar dat is nog niet genoeg. Niet alle medewerkers hebben dezelfde informatiebehoefte of hetzelfde kennisniveau over het onderwerp dat je wilt communiceren. Door medewerkers in subgroepen in te delen kun je de doelgroep nog beter leren kennen en gerichter communiceren. Kleinere subgroepen geven jou de mogelijkheid om in te spelen op mogelijke knelpunten binnen één doelgroep. Bij een andere doelgroep spelen er misschien hele andere onderwerpen.

Een algemeen berichtje op het intranet of een mailtje naar alle medewerkers lijkt in eerste instantie misschien efficiënter omdat het minder moeite (en tijd) kost. Maar als je bedenkt dat het menselijke brein slechts zo’n 1% onthoudt van wat we dagelijks binnenkrijgen ziet het er weer anders uit. Dan kun je er namelijk van uit gaan dat jouw algemeen berichtje er niet tussen zit. Simpelweg omdat het niet relevant genoeg is voor een groot deel van je totale doelgroep. Door een beter beeld van jouw interne doelgroep te krijgen zorg je er dus voor dat jouw informatie blijft hangen!

Effectifiteit door strategie

Hoe beter je jouw interne doelgroep kent, hoe beter kun je jouw interne communicatiestrategie erop afstemmen. Net als bij externe communicatie kun je dan een strategie ontwikkelen die helemaal past bij de behoeften van jouw doelgroep. En het zo effectief maken. Wil je bijvoorbeeld een verandertraject intern communiceren, kun je content inplannen en bewust kijken naar het beste moment om je doelgroep te benaderen. Ook kun je goed kijken naar de mogelijkheden om de aandacht van jouw doelgroep te trekken. Is een mailtje echt de beste manier? Of is het misschien een idee om afbeeldingen of animaties te gebruiken?

Vooral in de huidige samenleving, waarin wij 24/7 informatie binnenkrijgen en bereikbaar zijn is het belangrijker dan ooit om goed rekening te houden met de concentratie en aandachtsspanne van je doelgroep. Algemene interne communicatie bereikt het doel van informatieoverdracht meestal niet. In plaats daarvan kun je beter zo gericht mogelijk communiceren om aandacht te trekken en vast te houden. Verdeel de informatie beter op meerdere communicatiemomenten dan alles in één keer te communiceren. En maak vooral een goed intern communicatieplan. Zo voorkom je dat je doelgroep afhaakt of dat er informatie verloren gaat.

[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”paars” woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen om jouw interne communicatie af te stemmen op de behoeften van jouw doelgroep? Neem contact op met ons consultancy team![/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#ffffff” shape=”round” size=”lg” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop