Hoe bedrijfswaarden je helpen om medewerkers betrokken te houden

Als een bedrijf snel groeit, verandert er van alles en nog wat. Vooral voor de medewerkers: ze moeten wennen aan nieuwe teamleden, mensen inwerken, hun eigen taken blijven uitvoeren en mogelijk verantwoordelijkheden opnieuw verdelen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw team niet afhaakt en een periode van harde groei goed doorkomt?


Hoe bedrijfswaarden je helpen om medewerkers betrokken te houden
3 maart 2022
Interne communicatieAls een bedrijf snel groeit, verandert er van alles en nog wat. Vooral voor de medewerkers: ze moeten wennen aan nieuwe teamleden, mensen inwerken, hun eigen taken blijven uitvoeren en mogelijk verantwoordelijkheden opnieuw verdelen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw team niet afhaakt en een periode van harde groei goed doorkomt?
Piet Coelewij maakte zo’n snelle groeiperiode mee. Toen hij in 2007 als VP Hardline Sales begon bij Amazon UK was het bedrijf nog ‘schattig’, zoals hij het noemt, maar groeide hard. De werkdruk voor zijn team werd steeds groter, terwijl hij druk op zoek was naar nieuwe mensen om de vacatures in te vullen. Een situatie die vergelijkbaar is met de huidige strijd voor talent, waarin bijna elk bedrijf druk op zoek is naar nieuwe medewerkers. Amazon kwam natuurlijk succesvol door deze groeicrisis. Binnen de tijd dat Piet er werkzaam was groeide het bedrijf al naar 56.000 medewerkers, inmiddels zijn het er bijna 1,5 miljoen wereldwijd. Maar hoe is dat gelukt zonder dat mensen massaal afhaakten onder de grote werkdruk? Immers is een periode van snelle groei uitdagend voor het bedrijf én de medewerkers.
 
Niet alleen omdat de werkdruk oploopt terwijl er nieuwe teamleden worden gezocht, maar ook omdat elke nieuwe medewerker voor onzekerheid of onduidelijkheid binnen het bestaande team kan zorgen. In het ergste geval loopt de spanning op en haken mensen af, omdat ze niet meer met het bedrijf kunnen identificeren.
 
Bij Amazon was er een simpele oplossing voor dit probleem: duidelijke bedrijfswaarden die altijd centraal staan. Innovatie is er één van. Er werden niet alleen innovatieve mensen aangenomen, maar bestaande medewerkers werden getriggerd om nog innovatiever te worden door teams per definitie onder te bezetten. Om de hoge werkdruk aan te kunnen moeten processen geoptimaliseerd of geautomatiseerd worden, en het is in het eigen belang van de medewerkers om dit te doen. En het werkt: Piets team was in staat om de omzet te vertienvoudigen, terwijl het aantal mensen in het team slechts verdubbelde.
 
Het belang van duidelijke bedrijfswaarden
Duidelijke bedrijfswaarden zorgen ervoor dat medewerkers vanaf dag 1 precies weten waar ze aan toe zijn. Hoe duidelijker de waarden zijn en hoe beter ze aansluiten bij de medewerkers, hoe groter de kans dat mensen betrokken blijven en dus niet afhaken als het een keertje moeilijk wordt. Ook geven bedrijfswaarden duidelijke kaders waarin mensen verantwoordelijkheid kunnen pakken en het gevoel hebben om persoonlijk bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
 
Volgens Piet hadden de vier bedrijfswaarden van Amazon niet duidelijker kunnen zijn. De klant staat altijd centraal, passie voor innovatie, commitment voor operationele excellentie en lange-termijn denken, het stond allemaal duidelijk vast. En iedereen binnen het team wist precies waar ze aan toe waren, inclusief nieuwe medewerkers. Binnen duidelijke kaders had iedereen binnen Amazon de mogelijkheid om beslissingen te nemen. Vooral in combinatie met het principe dat iedereen een eigenaar is (veel Amazon medewerkers kregen letterlijk aandelen), kregen medewerkers verantwoordelijkheid en voelden zich betrokken.
 
Bedrijfswaarden zijn dus ook een goed middel om jouw lange-termijn visie door te vertalen naar de medewerkers. Toepasbare waarden en principes zijn namelijk vaak makkelijker te begrijpen, zelfs zonder het hele plaatje te kennen. En ook in een snel veranderende werkomgeving stellen duidelijke kaders medewerkers in staat om beslissingen te nemen en zich verantwoordelijk en betrokken te voelen. Zo kan iedereen met zijn werkzaamheden een bijdrage leveren aan de lange-termijn visie van het bedrijf.
 
De juiste mensen vinden
Volgens Piet is het vooral belangrijk om de juiste mensen te vinden. Teamleden die met jouw bedrijfswaarden kunnen identificeren en ze in de praktijk kunnen naleven. ‘Het interviewproces is het moment waarin je erachter komt of iemand de juiste instelling heeft. Je hebt op de lange termijn mensen nodig die jouw visie steunen, en die ook onder grote werkdruk kunnen presteren. Een groeicrisis is uiteindelijk niets anders dan een cyclus van problemen en oplossingen, nieuwe teamleden moeten hier een onderdeel van worden en een bijdrage kunnen leveren.’, legt hij uit.
 
Natuurlijk zijn de meeste bedrijven heel anders dan Amazon. Maar er zit een lesje in de ervaring van Piet die voor ieder bedrijf waardevol is: duidelijke bedrijfswaarden helpen om de juiste mensen te vinden om jouw lange-termijn visie te bereiken. Maar je kunt waarden ook inzetten om medewerkers op de lange termijn betrokken te houden, al wordt het een keertje moeilijk. Door waarden duidelijk intern te communiceren zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan en dat niemand achterblijft. In ieder geval als iedereen binnen jouw team kan identificeren met jouw waarden.Luister nu naar het volledige interview met Piet!Groeit jouw bedrijf snel en heb je misschien zelfs te maken met een groeicrisis? Zorg er dan voor dat je goed communiceert met jouw medewerkers. Wij staan voor je klaar om te sparren over de beste aanpak!onze partners
Duizenden blije Funk-e klanten!

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop