Daarom heb je écht een interne communicatiestrategie nodig

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Communiceren zonder interne communicatiestrategie is eigenlijk niets anders dan brandjes blussen. Je communiceert dan als het nodig is en reageert op wat er gebeurt binnen het bedrijf. Maar je bent uitsluitend adhoc in contact met de medewerkers. En dat zorgt voor stress en minder betrokkenheid bij je medewerkers. Terwijl je dat juist nodig hebt in deze snel ontwikkelende wereld. Immers zijn medewerkers de beste ambassadeurs die een bedrijf kan hebben. Zij zijn diegenen die veranderingen binnen het bedrijf implementeren, hun werkwijze aanpassen en jouw strategie omzetten. Daarom is het erg belangrijk om te stoppen met brandjes blussen en om eindelijk een goede interne communicatiestrategie te ontwikkelen.

Brandjes blussen is geen oplossing

Bij veel bedrijven is het al jaren hetzelfde: Interne communicatie gebeurt adhoc, bijvoorbeeld met een simpel berichtje op het intranet of een mailtje naar alle medewerkers. Je zou je kunnen afvragen of het echt nodig is om een interne communicatie strategie te implementeren. Immers blijkt het bij zo veel bedrijven ook adhoc te werken, toch? Een terechte vraag met een heel duidelijk antwoord: Ja, je hebt écht een interne communicatiestrategie nodig. Vooral als je in toekomst verandertrajecten succesvol wilt implementeren. Om je medewerkers mee te krijgen is meer nodig dan een kort berichtje op het intranet. Adhoc communicatie beperkt jouw mogelijkheden en maakt het bijna onmogelijk om iedereen op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien. Het resultaat? Minder betrokkenheid en in het ergste geval onvrede bij de medewerkers. Door een strategische aanpak zorg je niet alleen ervoor dat iedereen bereikt wordt. Je krijgt ook de mogelijkheid om jouw campagne meetbaar te maken en te evaluëren. Op die manier weet je zeker dat iedereen op de hoogte is. En krijg je de medewerkers mee in jouw verandertraject. Maar waarop moet je letten bij het opstellen van een interne communicatiestrategie?

Begrijp de interne doelgroep

Bij elke communicatiecampagne is het cruciaal om je doelgroep te kennen. En dat geldt natuurlijk ook voor interne communicatie. Jouw doelgroep is dan natuurlijk automatisch beperkt: Het gaat alleen om medewerkers binnen je eigen bedrijf. Alsnog is het belangrijk om te begrijpen dat zij niet allemaal één interne doelgroep vormen. Ook zij hebben verschillende interesses, kennisniveaus en informatiebehoeften. Bij een verandertraject heeft een administratieve medewerker waarschijnlijk andere informatie nodig dan iemand bij HR of op de IT afdeling. Of bereik je mensen op kantoor beter per mail, terwijl medewerkers op de fysieke werkplaats beter bereikt worden met een poster.

Kijk daarom goed naar jouw interne doelgroep. Breng in kaart wie welke informatie op welk moment nodig heeft. En wie je op welke manier het beste kunt bereiken. Het klinkt misschien als een hoop werk, maar het is zeker de moeite waard!

Maak het interactief!

Bij verandertrajecten wordt er van medewerkers vaak verwacht dat ze hun gedrag moeten aanpassen. Bijvoorbeeld door een nieuw systeem te gebruiken of om processen binnen het bedrijf anders in te richten. Als je een mailtje met instructies stuurt is de kans groot dat de medewerkers het snel vergeten. Gebruik daarom altijd herkenbare voorbeelden en maak het interactief! Denk bijvoorbeeld aan e-learnings, animaties of infographics. Herkenbare voorbeelden helpen jouw doelgroep om het belang van het verandertraject te begrijpen. En als het dan ook nog interactief is verhoog je de slagingskans van jouw communicatiecampagne! Het maakt namelijk duidelijk wat er van de medewerkers wordt verwacht om een bijdrage te leveren aan het verandertraject. Zo creëer je belangstelling bij de doelgroep. En dat triggert de intrinsieke motivatie van je medewerkers om mee te werken aan jouw verandertraject.

Ook hierbij is het natuurlijk belangrijk om een plan te hebben. Het is cruciaal om op tijd goede voorbeelden te verzinnen en het materiaal voor jouw campagne klaar te hebben liggen. Maar denk ook na over de timing van jouw campagne: Wie heeft op welk moment welke informatie nodig? Geef medewerkers ook de ruimte om vragen te stellen. Last minute communicatie en brandjes blussen werkt niet als je draagvlak wilt creëren voor jouw verandertraject.

Meet het success van jouw interne communicatiecampagne

Maar hoe weet je nou eigenlijk of jouw interne communicatiecampagne ook daadwerkelijk het gewenste effect had? In externe communicatie is het al lang de standaard om alle campagnes meetbaar te maken. Op basis van de resultaten en het success kun je dan namelijk evaluëren wat je de volgende keer beter kunt doen. En leer je de doelgroep nog beter kennen. Dit kun je ook toepassen bij interne communicatie: Stel duidelijke en meetbare doelen en leg KPI’s vast. Als je bijvoorbeeld een nieuw systeem wilt implementeren met een e-learning zou je doel kunnen zijn: Binnen 2 maanden heeft 75% van de doelgroep de e-learning succesvol afgerond.

Door de voortgang van jouw campagne goed in de gaten te houden weet je ook op tijd of je nog een reminder moet versturen om jouw doel te behalen. En zie je vanzelf als er iets niet helemaal goed gaat: Stel bijvoorbeeld dat een groot deel van de medewerkers de e-learning niet afrond is er mogelijk te weinig informatie verspreid. Zo weet je op tijd of je bij moet sturen en kun je jouw doel alsnog behalen.

Daarom heb je dus écht een interne communicatiestrategie nodig!

Vooral in een snel veranderende wereld moeten bedrijven verandertrajecten steeds sneller implementeren om de concurrentie voor te blijven. En dat gaat een stuk makkelijker met betrokken en gemotiveerde medewerkers! Door het verandertraject structureel en efficiënt binnen het bedrijf te communiceren is de slagingskans duidelijk hoger. Een intern communicatieplan helpt je daarbij. En is daarom onmisbaar![/vc_column_text][vc_column_text el_class=”paars” woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

Hulp nodig bij het opstellen van een goede interne communicatiestrategie? Of heb je binnenkort een groot verandertraject dat je efficiënt intern wilt communiceren? Neem contact op! Onze consultants helpen je graag!

[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#ffffff” size=”lg” align=”center” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]

Recente artikelen

[vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1684327596491{margin-top: 30px !important;padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #330072 !important;}" woodmart_css_id="6464cca7055fe" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDY0Y2NhNzA1NWZlIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"]
ONZE PARTNERS
[/vc_column_text][vc_custom_heading text="Duizenden blije Funk-e klanten!" font_container="tag:h2|font_size:45|text_align:center|color:%23ffffff" use_theme_fonts="yes"][vc_row_inner css=".vc_custom_1684136708742{padding-right: 100px !important;padding-left: 100px !important;}" woodmart_css_id="6461e2fa1fbf3" responsive_spacing="eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2NDYxZTJmYTFmYmYzIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93X2lubmVyIiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnsicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjAiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIwIn19fQ==" mobile_bg_img_hidden="no" tablet_bg_img_hidden="no" woodmart_parallax="0" woodmart_gradient_switch="no" woodmart_box_shadow="no" wd_z_index="no" woodmart_disable_overflow="0" row_reverse_mobile="0" row_reverse_tablet="0"][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"] [/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Shop