[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Als je een verandertraject binnen een bedrijf succesvol wilt implementeren, is één ding cruciaal: Een goede interne communicatiestrategie. Waarom? Alleen als je de interne communicatie rondom het verandertraject goed op orde hebt, kun je medewerkers niet alleen informeren over wat er gaat gebeuren, maar vooral ook meekrijgen in het traject. En alleen als je de medewerkers meekrijgt, bereik je een gedragsverandering met interne communicatie die jouw verandertraject tot een succes maakt. In deze tekst leggen we je uit waarom interne communicatie bij verandering zo belangrijk is, hoe je jouw interne communicatiestrategie kunt verbeteren en naar een hoger niveau kunt tillen!
Waarom is interne communicatie bij verandering zo belangrijk?
Een verandertraject binnen een bedrijf heeft altijd direct invloed op de medewerkers. Het maakt niet uit om welke type organisatieverandering het gaat: een nieuwe strategie, een nieuw softwarepakket, een nieuw product of dienst die verkocht moet worden of iets heel anders zoals bijvoorbeeld verduurzaming. Elke vorm van verandermanagement raakt medewerkers direct. Zij moeten namelijk bijna altijd hun gedrag op wat voor manier dan ook aanpassen om de verandering ook daadwerkelijk in de dagelijkse werkzaamheden te implementeren.
Maar medewerkers zijn natuurlijk ook maar mensen, en mensen houden nou eenmaal van gewoontes. Dagelijkse werkzaamheden die al jaren op een bepaalde manier worden uitgevoerd, vallen hier ook onder. Om een gedragsverandering met interne communicatie te bereiken, moet je er dus voor zorgen dat de medewerkers de noodzaak van de verandering inzien en intrinsiek gemotiveerd raken om eraan mee te werken. Hoe je dat kunt bereiken? Inzetten op een goede interne communicatiestrategie met focus voor de medewerkers en de juiste boodschap![/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
Interne communicatie: gedragsverandering bij medewerkers
In de meeste gevallen is interne communicatie een berichtje op het intranet of een mailtje naar alle collega’s met daarin de info dat er een bepaald verandertraject aankomt. Daarbij ligt de focus in de meeste gevallen op instructies en een grote hoeveelheid informatie over de organisatieverandering zelf. De kans dat je op deze manier een gedragsverandering bereikt, is relatief klein. Door deze overvloed aan niet altijd even relevante informatie voor jouw interne doelgroep, zorg je er namelijk niet voor dat de medewerkers intrinsiek gemotiveerd worden.
Als je de intrinsieke motivatie van jouw medewerkers wilt triggeren, is het belangrijk om op het juiste moment en via het juiste kanaal de juiste boodschap te communiceren aan jouw interne doelgroepen. Zorg je voor een persoonlijke benadering waar jouw medewerkers zich in kunnen vinden, snappen ze ook sneller waarom het verandertraject voor hen persoonlijk relevant is. En dat zorgt voor intrinsieke motivatie. Op die manier kun je dus een met interne communicatie gedragsverandering bereiken door middel van interne communicatie![/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Het geheim van goede interne communicatie bij verandering
Het geheim van goede interne communicatie bij organisatieverandering is dus het vinden van het juiste moment, de juiste kanalen en de juiste boodschap die passen bij jouw interne doelgroep. De kans dat je dat bereikt met ad-hoc communicatie, is vrijwel nihil. Daarom is het belangrijk om een goed intern communicatieplan te maken voordat je het verandertraject implementeert.
Maar hoe weet je nou eigenlijk wat het juiste moment, het juiste kanaal of de juiste boodschap is? Net als bij externe marketing is het cruciaal om goed naar jouw interne doelgroep te kijken. Wie zijn de mensen die je wilt bereiken? Wat vinden zij belangrijk? En op wat voor manier kun je ze het beste bereiken? Door goed onderzoek te doen naar jouw doelgroep, kom je heel veel dingen te weten die je kunt verwerken in jouw intern communicatieplan. En hoe meer je weet, des te beter kun je jouw boodschap aanpassen en relevant maken voor de doelgroep.[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
Interne communicatie & gedragsverandering door relevante boodschap
Maar hoe maak je jouw boodschap nou relevant voor jouw interne doelgroep(en)? Het antwoord klinkt in eerste instantie heel simpel: Door goed te kijken naar de dagelijkse werkzaamheden, belangen, kennisniveau en informatiebehoefte van de doelgroep. Probeer niet te veel te denken vanuit je eigen perspectief, maar juist echt te kijken naar wat jouw doelgroep nodig heeft.
Veel bedrijven beginnen met het intern communiceren bij verandering met een korte aankondiging en instructies. Als je de intrinsieke motivatie van jouw medewerkers wilt gebruiken voor een succesvolle implementatie van jouw verandertraject, is dat niet de meest geschikte strategie. De eerste belangrijke stap is namelijk dat medewerkers begrijpen waarom het verandertraject relevant is. En dan hebben we het niet alleen over waarom het verandertraject relevant is voor het bedrijf, maar vooral over de relevantie voor de medewerkers zelf. Wil je er meer over lezen? In zijn boek ‘Start with Why’ schrijft Simon Sinek erover waarom je beter altijd met de waarom kunt beginnen.
Stel bijvoorbeeld dat er een nieuw softwarepakket aankomt, waarmee onder andere het sales team moet gaan werken. Je weet al dat de medewerkers van deze afdeling niet echt zin hebben in het leren omgaan met een nieuw programma. Ze hebben immers een hekel aan administratieve taken, en weten hun weg goed te vinden in de oude manier van werken. In dit geval is het belangrijk om de boodschap aan te passen en voor hen relevant te maken. In plaats van te communiceren hoe belangrijk de nieuwe software voor het bedrijf is kun je dan ingaan op de voordelen die het voor de afdeling zelf heeft. In dit geval bijvoorbeeld:
Door de nieuwe software zijn er uiteindelijk minder administratieve handelingen nodig en kunnen jullie alles vanuit één systeem doen. Alle klantcontactmomenten worden automatisch geregistreerd. Daardoor kun je uiteindelijk meer aandacht besteden aan de klanten dan aan het invoeren van informatie over het contact. En heb je dus uiteindelijk meer tijd om te focussen op verkopen, in plaats van administratie.
Nu is de boodschap relevant voor het team in kwestie. De kans dat ze intrinsiek gemotiveerd raken om hun gedrag aan te passen, is direct vele malen hoger.[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
Tips voor interne communicatie bij verandering
Nadat je goed naar je interne doelgroep hebt gekeken, kun je een intern communicatieplan opstellen en de juiste boodschappen voor jouw doelgroepen formuleren. Op deze manier kun je jouw interne communicatie verbeteren. Ook kun je onderzoeken op welke manieren je jouw doelgroep het beste kunt bereiken. Is een mailtje wel de beste manier, of kun je in plaats van reminders te versturen beter posters ophangen in de kantine? Het hangt allemaal af van jouw doelgroep en jouw boodschap.
Omdat interne communicatie bij veranderingen best een uitdaging kan zijn, hebben wij hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje gezet:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]